Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A védőoltásról megy a vita az amerikai elnökválasztási kampányban


Donald Trump amerikai elnök mond beszédet a Fehér Házban újabb elnökjelöltsége elfogadásakor, 2020. augusztus 27. REUTERS/Kevin Lamarque
Donald Trump amerikai elnök mond beszédet a Fehér Házban újabb elnökjelöltsége elfogadásakor, 2020. augusztus 27. REUTERS/Kevin Lamarque

Trump szerint a demokraták politikai okokból kérdőjelezik meg, hogy a választás előtt kész lesz a koronavírus-vakcina.

​Ahogy az Egyesült Államokban továbbra is nagyon magas az új fertőzöttek száma, egyre inkább a koronavírus elleni védőoltás kérdése kerül a középpontba az ország elnökválasztási kampányában, írja az RFE/RL. Szeptember 7-én 25,325 új koronavírusos esetet regisztráltak az Egyesült Államokban, a betegségben elhunytak száma pedig 193,534-re nőtt.

A járvány befolyásolja az elnökválasztást

A járvány alapjaiban befolyásolhatja az elnökválasztás kimenetelét az USA-ban, ugyanis a sok fertőzött és halott mellett a növekvő munkanélküliség miatt is egyre többen elégedetlenek a jelenlegi kormánnyal, ráadásul ezzel párhuzamosan a rendszerszintű rasszizmus és a rendőri brutalitás ellen is még mindig országszerte tiltakozások zajlanak.

Ennek ellenére az újraválasztásért induló elnök helyzete korántsem reménytelen. Donald Trump amerikai elnök azzal vádolja a demokratákat, hogy hitelteleníteni próbálják azt az állítását, hogy még a novemberi választások előtt kész lesz a vakcina. Trump szerint a demokraták alelnökjelöltje, Kamala Harris politikai okokból „esztelen védőoltás-ellenes retorikát folytat”.

„Veszélyes az országra nézve, amiket állítanak, de az oltás nagyon biztonságos és nagyon hatékony lesz” – mondta az elnök egy, a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón.

Trump: a demokraták a vakcina ellen vannak

Trump egyébként már olyat is mondott, hogy akár októberben lehet amerikai védőoltás a koronavírus ellen, azonban az nem tiszta, hogy a szakemberek is osztják-e az optimizmusát. Az elnök szeretné, ha a gazdaság minél hamarabb talpra tudna állni, és azt állítja, a demokraták a vakcina ellen vannak, hogy így ássák alá az újraválasztási esélyeit.

Nyilatkozatának az volt az előzménye, hogy a demokrata alelnökjelölt azt mondta a CNN-en, nem bízik Trump vakcinával kapcsolatos ígéreteiben. Kamala Harris szerint a tudósok el vannak némítva az országban, mivel az elnök az újraválasztásra hajt. Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje is kétségének adott hangot. Biden attól tart, hogy az emberek majd nem merik beadatni a védőoltást maguknak, mivel Trump aláássa a közbizalmat.

Biden, aki az Obama-kormányban szolgált alelnökként, azt nyilatkozta, hogy mindennél fontosabb a védőoltás kifejlesztése. „Ha már holnap tudnék szerezni egy védőoltást, megtenném. Ha a megválasztásomba kerülne, akkor is. Szükségünk van egy vakcinára, és most van rá szükségünk” – mondta az elnökjelölt.

A kutatók szerint év elején lesz védőoltás

Dr. Anthony Fauci az Egyesült Államok Országos Allergia- és Fertőzőbetegség-kutató Intézetének igazgatója, a Fehér Ház fő járványügyi tanácsadója, azt mondta az újságíróknak, hogy nem érez magán politikai nyomást a vakcina kifejlesztésére. Fauci elmondta, hogy a kutatások rendben zajlanak, és becslései szerint már a jövő év elején elérhető lesz a védőoltás.

Egyébként Fauci és Trump között zajlottak kisebb nyilatkozatháborúk a nyáron, ugyanis az elnök rendszeresen megkérdőjelezte Fauci szakértelmét, sőt egyszer egyenesen „vészmadárnak” nevezte járványügyi tanácsadóját.

A vakcinakutatás az utolsó fázisban

Az amerikai vakcinakutatások az utolsó fázisban járnak, a kutatók jelenleg a klinikai teszteket végzik. A tesztalanyok két oltást kapnak egymástól három hét eltéréssel, a tudósok nem csak azt vizsgálják, hogy hatékony volt-e az oltás, de a mellékhatásokra is figyelnek.

Egyébként világszerte folyik a munka az újfajta koronavírus elleni vakcina kifejlesztésére. A japán kormány szeptember 8-án, kedden, egy 671 milliárd jenes, azaz közel 1,921 milliárd forintos keretet hagyott jóvá a védőoltás kifejlesztésére. A szigetország abban reménykedik, hogy 2021 közepére elegendő oltást sikerül legyártani, hogy minden lakost ingyen be tudjanak oltani.

Az oroszok azt állítják, hogy már van kész védőoltásuk, azonban a világ tudósközössége kétségét fejezte ki az orosz vakcina biztonságosságával kapcsolatban, hiszen normális esetben jóval több idő kell egy oltás bejegyzéséhez.

Közben a világban sok helyen ismét meredeken emelkedni kezdett a regisztrált fertőzöttek száma. Magyarországon és egész Európában is aggasztó számokat jelentenek. Még rosszabb a helyzet az olyan országokban mint az Egyesült Államok vagy Brazília, ahol hónapok óta szinte változatlan intenzitással tombol a járvány.

XS
SM
MD
LG