Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Erősen terjed a vírus a környéken


Fertőtlenítő gyakorlat augusztus végén a Kútvölgyi Kórháznál.
Fertőtlenítő gyakorlat augusztus végén a Kútvölgyi Kórháznál.
  • Nálunk újabb korlátozásokra van kilátás,
  • a cseh kormányfő összeveszett a WHO-val,
  • Szlovákiában is fut fel a járvány.

Még mindig nagyon sok az új azonosított beteg Magyarországon, szerdára 411 új fertőzöttet regisztráltak. Két idős beteg pedig elhunyt. Az állam szerint a vírus külföldről való behurcolása jelenti „a legnagyobb veszélyt a magyar emberek egészségére és munkájára”, az állam saját szakemberei szerint viszont ez nem igaz, nem ezt mutatják a számok. Erről itt olvashat bővebben.

Szlávik János infektológus főorvos azóta szintén arról beszélt a Klubrádióban, hogy inkább a fiatalok jelentik most az egyik legfőbb veszélyt, akik többet buliznak és kevésbé hordanak maszkot. Az pár napos átlagos megbetegedések alapján pedig újabb korlátozások is jöhetnek.

Az iskolák is érezhetik a járvány terjedését, tanévkezdéskor még csak két-két iskolában és óvodában kellett elrendelni rendkívüli szünetet és digitális oktatásra való átállást, mostanra már több mint egy tucat oktatási intézménynél ez a helyzet. Ebben nincsenek benne azok az esetek, ahol nem az egész iskolát csukták be, hanem csak a tanárok és a diákok egy részét kellett hazaküldeni. Külön érdekes, hogy nálunk rendkívüli szünetet csak az Oktatási Hivatal, digitális oktatást viszont csak az Operatív Törzs rendelhet el.

Nagyon erősen beindult a járvány Csehországban

A járvány elleni védekezés egykori mintaországában csak szerdán 1164 új megbetegedést azonosítottak. A WHO most már aggasztónak nevezte az ország járványügyi helyzetét, írja a Prague Morning. Mire Babis kormányfő visszaszólt, hogy nem aggasztó. Sőt, nagyon jól csinálják a dolgaikat, a WHO meg maradjon csöndben, mert a járvány kezdeténél hibáztak szerinte.

Európában Csehországban terjed az egyik leggyorsabban a járvány, Spanyolország, Franciaország, Málta, Románia és Horvátország után az ECDC (Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ ) szerint. Az új fertőzöttek jó része náluk is fiatal és tünetmentes. A kormány emellett náluk is elkerülné a tavaszihoz hasonló lezárásokat.

A másik tavaszi mintaországban, Szlovákiában is terjedőben van a járvány, de nem annyira, mint Magyarországon. A fele akkora lakosságú országban 161 új eset volt tegnap. Az Új Szó oldalán ábrákat is megnézhet a regionális adatokról.

Romániában regionálisabbnak tűnik a terjedés

Romániában is 1100 feletti új megbetegedést jelentettek még kedden. Ott külön érdekes, hogy nyolc megyében és a fővárosban a százezer lakosra jutó megbetegedések száma meghaladta már a százat, írja az Agerpres.ro. Ezzel együtt 13 megyében nőtt az új megbetegedések száma.

Az elhunytak elsöprő többsége 60 év felette, döntő részük férfi és szinte mindenkinek volt más krónikus betegsége vagy túlsúlyos volt.

Spanyolországban forronganak az iskola miatt

Az AP közben arról írt, hogy Spanyolországban sokan nem akarják visszaengedni az iskolákba a gyerekeiket.

Inkább fenyegessenek (a jogi következményekkel), mint hogy a gyerekeim elveszítsék az anyjukat a koronavírus miatt

- mondta például Aroha Romero, a Valencia keleti részén élő kétgyerekes anya. Egész Európában Spanyolországban terjed a legjobban a vírus, napi csaknem 9 ezer új esettel. Ezzel együtt regionálisan ott is komoly különbségek vannak.

Az Egyesült Királyságban új korlátozásokat vezettek be. Nem olyan súlyosakat, mint tavasszal, de jövő héttől indulóan betiltottak minden olyan szociális összejövetelt, ahol hatnál több ember venne részt, írja a BBC. Ez nem vonatkozik viszont a munkahelyekre, iskolákra, szervezett sporteseményekre, a temetésekre és a „covidbiztos” esküvőkre.

XS
SM
MD
LG