Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orosz belügyminisztérium is kihallgatná Navalnijt


Németország moszkvai nagykövete, Geza Andreas von Geyr bemegy az orosz külügyminisztériumba. 2020. szeptember 9.
Németország moszkvai nagykövete, Geza Andreas von Geyr bemegy az orosz külügyminisztériumba. 2020. szeptember 9.

Berlinben hallgatná ki az orosz belügy Alekszej Navalnijt. A német fél szerint ők még nem kaptak hivatalos megkeresést az ügyben.

Az orosz ellenzéki politikust Berlinben kezelik. A német kormányszóvivő állítása szerint ők még nem kaptak hivatalos megkeresést Alekszej Navalnij kihallgatásával kapcsolatban.

Az orosz fél - a belügyminisztérium szibériai szövetségi körzetének közlekedésrendészeti parancsnoksága - viszont azt állítja, hogy kéréssel fordult a német hatóságokhoz, hogy részt vehessen a Kreml 44 éves kritikusának ügyében indítandó nyomozásban.

A német orvosok álláspontja szemben áll az oroszokéval, ez utóbbiak ugyanis azt közölték, hogy nem találtak mérgezésre utaló jelet. Az orosz hatóságok erre hivatkozva eddig nem indítottak büntetőeljárást.

Az oroszok rekonstruálták a történteket

A szibériai közlekedési rendőrség szeptember 11-i nyilatkozatában közölte, hogy rekonstruálták a történteket, amelynek során megállapították, hogy Navalnij harapnivalókat és italokat fogyasztott a Xander Hotelben és a Velvet étteremben, valamint egy lakásban találkozott híveivel Tomszkban. A hatóságok átvizsgálták a tomszki repülőtéren azt a kávézót is, ahol az ellenzéki vezető a gép felszállása előtt teázott.

Kihallgatták az aktivista öt társát is, és egy kísérője, Marina Pevcsih állítólag nem válaszolt a kérdésekre. A közlemény szerint a rendőrség jelenleg azon dolgozik, hogy felkutassa Navalnij utastársait, akikkel együtt utazott a Moszkvába tartó gép fedélzetén.

A Kreml szerint Berlin nem adott betekintést

A Kreml hangsúlyozta, hogy Berlin nem volt hajlandó betekintést biztosítani azokba az orvosi leletekbe, amelyek kimutatták a novicsok jelenlétét. A német védelmi minisztérium közölte, hogy az adatokat a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet rendelkezésére bocsátották.

Moszkva ENSZ-nagykövete szeptember 10-én továbbra is azt állította, hogy nincs ok vizsgálatot indítani. „Az orvosaink, akik nem mellesleg megmentették Navalnijt, nem találtak vegyi fegyverre utaló nyomot. Németországtól sem kaptunk olyan bizonyítékot, ami arra a következtetésre vezetne, hogy előre megfontolt szándékkal, bűncselekményt követtek volna el”- mondta Vaszilij Nebenzya.

Az orosz államot terheli a felelősség?

A korrupcióellenes aktivista a szibériai Tomszk városából repült volna Moszkvába, de a fedélzeten rosszul lett, a gép kényszerleszállást hajtott végre Omszk városában. A legnagyobb omszki kórház toxikológiai osztályára szállították, és rögtön atropint, az egyik leghatásosabb idegméreg-ellenszert adták be neki, majd később egy berlini klinikára vitték át, és később bizonyítékot találtak arra, hogy Navalnij szervezetében a szovjet idegméreg nyomai találhatók. A Kreml továbbra is tagadja a mérgezést, illetve azt, hogy bármi köze lenne a történtekhez.

Orosz emberijogi aktivisták és ellenzéki politikusok, valamint Navalnij rokonai és munkatársai szerint viszont a novicsok használata azt bizonyítja, hogy az orosz államot terheli a felelősség. Több nyugati politikus is osztja az álláspontot, szerintük a mérgezést megrendelésre követték el, ezért felszólították Moszkvát, hogy bizonyítsa ártatlanságát.

XS
SM
MD
LG