Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Letartóztatták a Szabad Európa fotósát is Minszkben


Vlad Gridint még vasárnap vitte el símaszkos férfiak egy csoportja.
Vlad Gridint még vasárnap vitte el símaszkos férfiak egy csoportja.

Vlad Gridin vasárnap még épp el tudta küldeni a képeit a tüntetésről, aztán símaszkos férfiak egy csoportja rohanta le. Gyorsan el is ítélték.

A Szabad Európa belarusz szerkesztőségének fotósát, Vlad Gridint vasárnap kapta el egy símaszkos férfiakból álló csoport, miután az aznapi tüntetésről is tudósított. Kiderült, hogy fogdába került, szerdán pedig már el is ítélték, írja a Szabad Európa belarusz szolgálata.

Gridint egy bárból vitték el, egy másik fotóssal, Alekszandr Vaszjukoviccsal és egy harmadik barátjukkal együtt. Szerdán a két fotóst már bűnösnek is találták a helyi gyülekezési törvény megsértéséért, ezért pedig 11 nap elzárásra ítélték őket. Nem fotós barátjuk pénzbírságot kapott, őt 540 helyi rubel (nagyjából 65 ezer forint) megfizetésére ítélték szabálysértés miatt.

"A Szabad Európa elítéli, hogy Vlad Gridint és Alekszandr Vaszjukovicsot elzárásra ítélték pusztán azért, mert azt tették, amit az újságírók tesznek: tudósítottak az eseményekről."

- közölte az RFE/RL (Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió) elnöke, Daisy Sindelar.

"Ezek az ítéletek újabb példái annak, hogy a belarusz kormány folyamatosan támadja a független újságírást - és nyilvánvaló kísérlet arra, hogy elhallgattassa azokat a riportereket, akik az igazságot közlik a súlyosan elcsalt belarusz választásokról, és a kormány által brutálisan elnyomott állampolgárokról, aminek a világ már hetek óta szemtanúja."

Hridzsin pont azelőtt tudta elküldeni képeit a vasárnapi tüntetésről, mielőtt a maszkosok elkapták volna. A külföldi médiumoknak dolgozóknak szükséges sajtóakkreditációt már korábban visszavonta tőle a belarusz állam. A helyi belügy adatai szerint aznap több mint 400 embert tartóztattak le.

A belarusz állam a tüntetések óta 17 nagy, külföldi médiumnak dolgozó újságíró akkreditációját vonta vissza. Közülük öt az RFE/RL-nek vagy valamelyik társkiadványának dolgozik.

Arról nincs hír, hogy Gridinnek vagy társainak esett-e baja a símaszkosok akciója közben vagy utána. Általában elmondható, hogy az újságírók jellemzően egy fokkal védettebbek ilyen helyzetben, az illiberális országok rendőrségeinek sem érdeke, hogy olyanokkal bánjanak a legbrutálisabban, akik sok embernek tudnak beszámolni erről.

Mások azonban biztosan igen sokat kaptak a belorusz államtól. Sokaknak például imádkozniuk kellett, miközben a rendőrök verték őket, másoknak térdelve a himnuszt kellett énekelniük, miközben ütötték-verték őket. Volt, ahol egyszerre a börtön 2-3 szintjén is verhették az embereket.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG