Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Pandémia-kimerültség” is nehezíti a COVID elleni védekezést


Mentő és egészségügyi dolgozó Szentpéterváron
Mentő és egészségügyi dolgozó Szentpéterváron

COVID-körkép a világból: heti magyar rekord, kórházi kapacitás, szigorítások és "pandémia-kimerültség". A WHO szerint még mindig több hónapra lehetünk a védőoltástól.

950 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 23,077 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. A magyarországi fertőzések jóval meghaladják a tavaszi szintet, csakúgy, mint a világ számos országában. Az amerikai járványügyi intézet vezetői szerint a vírus terjedését segíti, hogy sokan kezdenek belefáradni a védekezésbe.

A magyar kormányzati adatokat közlő koronavirus.gov.hu szombati közlése szerint 23 077-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma, ezen belül az aktív fertőzöttek száma 17 248. Az aktív fertőzöttek 38 százaléka, az elhunytak 55 százaléka, a gyógyultak 39 százaléka budapesti. 589 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 36-an vannak lélegeztető gépen.

Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (8852) és Pest megyében (3050) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (1138), Fejér (1079), Csongrád-Csanád (1042), Szabolcs-Szatmár-Bereg (923) és Hajdú-Bihar megye (913). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (235).

A napi új esetszám eddig mindössze kétszer volt magasabb: múlt hét vasárnap, amikor 1070, és e hét szerdán 951 új fertőzést észleltek. Az egy hét alatt kimutatott új fertőzöttek száma pedig soha nem volt még ilyen magas: 6157. Ez egy hét alatt 45 százalékos növekedést jelent az aktív fertőzöttek számában.

A kormány szerint elegendő a kórházi kapacitás

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton azt mondta, az operatív törzs reggeli ülésén úgy tájékoztatták, hogy rendelkezésre áll a szükséges számú kórházi ágy, egészségügyi eszköz és személyzet Magyarországon. Mint mondta, vannak "lezsírozott" járványkórház-kapacitások is, ezeknek a megnyitása most még nem szükséges, de a betegek száma valószínűleg emelkedni fog, „és valamikor ezeket meg kell nyitnunk, de egyelőre biztonságos mennyiségű tartalékkal rendelkezünk” - tette hozzá a kormányfő.

Kunetz Zsombor sürgősségi szakorvos a 444-en megjelent cikkében azt írta: a lélegeztető gépek és a kórházi ágyak ugyan valóban elegendő mennyiségben állnak rendelkezésre, az ellátás gyenge pontja a szakképzett kezelő személyzet hiánya. Elmondása szerint a lélegeztető gépre került betegek napi 24 órás figyelemre, aneszteziológus és intenzív terápiás orvos, valamint intenzív terápiás szakápoló felügyeletére szorulnak.

Mint írta, a Magyar Orvosi Kamara regisztere szerint aneszteziológiai és intenzív terápiás szakorvosból ma 2022 van, akiknek nagyjából a felét egyéb sürgősségi ellátásokra (balesetek, szülések) osztják be, így a COVID-os betegeknek kijelölt osztályokra egyenként kb. 12 és fél orvos jut. És miután egy, a hét minden napján 24 órában működő státusz ellátására minimum 5 fő szükséges, egy osztályra egy adott időpillanatban 2 és fél orvos jut, ennyien fognak tudni kritikus állapotú betegeket ellátni. További probléma, hogy a legnagyobb magyar városok közül sem Szegeden, sem Debrecenben, sem Győrben, sem Pécsett nem jelöltek ki Covid-központot.

Kötelező a maszk, hosszabbodik a hitelmoratórium

A koronavírus-fertőzések megakadályozására több közegészségügyi korlátozás van érvényben: kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett mozikban, színházakban, az üzletekben és a közintézményekben, a kórházakban és szociális intézményekben pedig látogatási tilalmat rendeltek el. Az oktatási intézményekben viszont, a tavaszi lezárással szemben, hagyományos munkarendben kezdődött meg a tanítás, de az iskolák és óvodák többféle szigorú biztonsági intézkedést rendeltek el (maszkviselés, kötelező hőmérés, fertőzés esetén a távtanítás elrendelése). A tanítás kezdete óta az operatív törzs 28 óvodában és 8 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 187 osztálynál és 7 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt.

A járvány újabb hulláma okán szintén meghosszabbították a hiteltörlesztési moratóriumot azoknak, akiknek gondot okozhat a törlesztés. A hosszabbításra a magánszemélyek közül a gyermeket nevelő vagy gyermeket váró szülők, a nyugdíjasok, az álláskeresők és a közfoglalkoztatottak jogosultak, nekik nem kell bemenniük a bankba ügyintézésért. A vállalkozások közül a hosszabbítás csak azokra vonatkozik, amelyek árbevétele legalább 25 százalékkal csökkent. Nekik jelezni kell a bank felé, ha hosszabbítást szeretnének, és a jogosultságot dokumentumokkal is igazolniuk kell.

Pandémia-kimerültség

A vírus elleni védekezést a „pandémia-kimerültség” is veszélyezteti. Ez nemcsak azt jelenti, hogy az emberek egyre türelmetlenebbek, és kevésbé tartják be a szabályokat, de az állami vezetők is egyre kevésbé hajlandók a tavaszihoz hasonló szigorú intézkedéseket bevezetni.

Anthony Fauci, az amerikai Országos Allergiai és Fertőző Betegségek Intézetének vezetője szombaton kitartásra kérte az embereket, mint mondta, már nem kell túl sokat várni a védőoltás kifejlesztésére.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint még mindig több hónapra lehetünk a védőoltástól. A WHO szeptember 25-i közleménye szerint a koronavírus-járvány eddig mintegy 1 millió ember életét oltotta ki, de ez a szám a következő 9 hónapban akár meg is duplázódhat, ha a kormányok nem tesznek többet a járvány terjedése ellen.

Súlyosbodott a járvány Csehországban

A koronavírus eközben a világ számos országához képest a tavaszi helyzetnél is súlyosabb járványt okoz. Csehországban például szombaton rekordszámú, 2946 új esetet jelentettek a járványügyi szervek, ezzel az országban 32,715-re nőtt az aktív fertőzöttek száma. Jelentősen nőtt a kórházi ellátásra szorulók száma is: jelenleg 740 embert kezelnek kórházban, ami négyszerese a hónap eleji számoknak.

A cseh orvosok szerint 151 ember esete minősül súlyosnak, akik gépi lélegeztetésre szorulnak. Meredeken nő a halálozások száma is, e hét péntekig 581 ember halt meg a koronavírussal kapcsolatban, több mint egyharmaduk szeptemberben. Csak ezen a héten már majdnem hatvan halálesetet tartanak nyilván. Csehországot emiatt több európai ország is a fertőzés szempontjából veszélyes országok közé sorolta, az innen érkezők például Németországba és Szlovákiába csak negatív teszttel, vagy kötelező karantén után léphetnek be.

Montenegróban szigorú intézkedések

Szigorú intézkedéseket vezet be a montenegrói kormány is, miután péntekről szombatra 758-cal nőtt az igazolt fertőzöttek és 18-cal a halálos áldozatok száma. A nyugat-balkáni országban ezért minden nyilvános, nyílt és zárt térben kötelező lesz a maszkviselés.

Azokon a településeken, ahol a fertőzöttek aránya százezer lakosra vetítve nem éri el a 400-at, ott csak a szükséges távolságtartást kell betartani, ahol viszont 400 és 800 közötti a fertőzöttek száma százezer lakosra nézve, ott 22 óráig be kell zárni a vendéglátóhelyeket, és egy asztalnál nem ülhetnek kettőnél többen.

Ahol 800 és 1200 közé esik a fertőzöttek száma, ott teljesen bezárják a vendéglátóhelyeket, és betiltják a családi, otthoni rendezvényeket is, ahol pedig az 1200-at is meghaladja a fertőzésszám, teljes kijárási tilalmat vezetnek be éjszakára.

Az egymilliót közelíti a halottak száma

Európán belül továbbra is rendkívül súlyos a helyzet Spanyolországban (ahol eddig 716,481 fertőzöttet és 31,232 halálos áldozatot regisztráltak), Franciaországban (552,421 fertőzöttről és 31,675 halálos áldozatról tudni), az Egyesült Királyságban (a fertőzöttek száma 425,767, és 42,025-en haltak meg a betegségben), valamint Oroszországban, ahol 1 131 088-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké pedig 19,973-ra emelkedett.

Lakosságszám-arányban továbbra is az Egyesült Államokat sújtja leginkább a járvány, ahol 7 033 268 fertőzött volt eddig a napig, 203,704-en haltak meg. Itt a járvány terjedése szempontjából július volt a csúcs, azóta valamennyire csökkent a napi új esetek száma, de még mindig viszonylag magas, 40 ezer feletti.

XS
SM
MD
LG