Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egymillió felett a koronavírus áldozatainak száma


Egy maszkot viselő járókelő Montenegróban.
Egy maszkot viselő járókelő Montenegróban.

​​​​​​​Április óta nem volt ilyen magas az egy nap alatt, a koronavírus következtében elhunytak száma Magyarországon, ezzel egy időben Németországban utazási tilalmat rendeltek el több magyar megyére.

Csütörtökre 27 309-re nőtt a Magyarországon azonosított, koronavírussal fertőzött emberek száma. A hivatalos kormányzati portál 16 új halálesetet jelentett, a Pandémia.hu grafikonja szerint ennél magasabb eddig csak egyszer, április 19-én volt a napi halálozások száma. Ezzel az elhunytak száma 781-re nőtt a járvány kezdete óta. Az aktív fertőzöttek száma 20 410, a kórházakban 757 beteget ápolnak, közülük 52-en vannak lélegeztetőgépen, 6118-an pedig már meggyógyultak.

Kötelező óvintézkedések Magyarországon

A fertőzésveszély miatt kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint az ügyfélfogadási irodákban is.

Az idősek és krónikus betegek védelmében kórházakban és a szociális otthonokban látogatási tilalom van, az iskolákban viszont a hagyományos munkarendben zajlik az oktatás, kivéve ott, ahol megjelent a fertőzés. Az operatív törzs eddig 29 óvodában és 5 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 121 osztálynál és 3 teljes iskolánál pedig digitális munkarend szerint tanítanak a koronavírus-megbetegedések miatt.

A vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket este 11 órakor be kell zárni. Továbbra is érvényben van a külföldi állampolgárok beutazási tilalma (bizonyos kivételekkel, például a munkavállalók, diákok beutazása feltételekkel lehetséges), a hazatérő magyar állampolgároknak pedig 10 napos karantént írnak elő.

25 idősotthonban jelent meg a koronavírus

Az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatása szerint a vírus 25 idősgondozási intézményben is megjelent magyarországon, ebből 2 olyan intézmény, amely az első hullámban is érintett volt.

Egy szociális otthonban átlagosan 1-5 igazolt fertőzést diagnosztizáltak, van viszont 4 olyan intézmény, ahol a 20-at is meghaladja a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált bentlakók vagy ápolók száma.

Tiltólistára került Budapest Németországban

A hivatalos tájékoztató oldal térképe alapján eddig Budapesten (10 293) és Pest megyében (3737) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (1367), Fejér (1231), Csongrád-Csanád (1178) Hajdú-Bihar (1060) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye(1056). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (272).

A magas esetszám miatt Németország újabb magyar megyéket vett fel a kockázatosnak minősülő területek listájára: Budapest és Győr-Moson-Sopron megye után Csongrád-Csanád, Vas és Pest megyével kapcsolatban is utazási korlátozásokat rendelt el a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI). A kockázatos besorolás azzal jár, hogy az ilyen területről Németországba érkezőknek 14 napra házi karanténba kell vonulniuk, és értesíteniük kell a helyi egészségügyi hivatalt. Koronavírus tesztet legkorábban az ötödik nap elteltével lehet készíttetni. Negatív lelet esetén az egészségügyi hivatal elrendelheti a karantén feloldását.

A magyar megyék mellett hasonló besorolást kapott többek között a Romániában, Erdély északnyugati részén fekvő Kolozs (Cluj) megye, a szlovéniai Koroska régió, valamint Belgium teljes területe.

Csehország: veszélyhelyzet

A kelet- és közép-európai régióban Csehországban terjedt a leggyorsabban a fertőzés, lakosságszám-arányban itt van a második legtöbb fertőzött Európában: a 10,7 milliós országban csütörtökre már 67 843-ra nőtt a diagnosztizált esetek száma.

A héten a cseh kormány hivatalosan is veszélyhelyzetet rendelt el (ami október 5-én lép életbe), ennek részeként megtiltják a 10-nél több emberből álló beltéri gyülekezéseket, nyitott helyen pedig 20-nál többen nem találkozhatnak. Emellett lezárják a középiskolákat, és a kórházakba rendelik segítségül az orvostan-hallgatókat.

A Balkánon is terjed a vírus

A nyugat-balkán országaiban súlyos járványhelyzet alakult ki, a régió országaiban (Horvátország nélkül) szerdáról csütörtökre összesen 752-vel nőtt az igazolt fertőzöttek és hússzal a halálos áldozatok száma. Csütörtökre a regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 72-vel, Koszovóban 46-tal, Észak-Macedóniában 194-gyel, Montenegróban 197-tel, Bosznia-Hercegovinában pedig 243-mal emelkedett.

A jelentős esetszám-növekedés ellenére Montenegróban és Észak-Macedóniában csütörtökön megnyitották az iskolákat. Korábban mindkét ország kormánya úgy döntött, hogy szeptemberről októberre halasztja a tanév kezdetét a rossz járványügyi mutatók miatt. A helyzet azóta sem javult, ennek ellenére most a döntéshozók úgy döntöttek, nem halasztják tovább a tanév kezdetét, és a szükséges elővigyázatossági intézkedések mellett visszaengedik a diákokat az iskolapadokba.

Az iskolák újranyitása egyébként nem biztos, hogy jelentős egészségügyi kockázattal jár, legalábbis a zürichi Insights for Education intézet kutatása szerint. A 191 országban tartott felmérés azt mutatja, hogy az esetszámok emelkedésében nem okozott jelentős változást az iskolák lezárása vagy újranyitása. Mint írták, ez alól vannak kivételek, köztük az Egyesült Királyság és Magyarország, ahol a vakáció alatt viszonylag alacsony maradt a fertőzésszám, a tanév kezdete óta azonban látványosan növekszik.

A halálos áldozatok száma átlépte az 1 milliót

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint világszerte több mint 33 millió ember fertőződött meg az új típusú koronavírussal, a fertőzés a világ csaknem minden országát, 188 államot érint.

A halálos áldozatok száma már átlépte az egymilliót. A szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

Az Egyesült Államokat sújtja leginkább

Lakosságszám-arányban a járvány továbbra is az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol több mint 7 millió fertőzött volt, 206 918-an haltak meg és 2 840 688-an gyógyultak meg eddig. Az országban a járvány gazdasági hatásai is erősen érezhetők: több nagyvállalat is leépítéseket tervez, a Walt Disney például 28 ezer alkalmazottat küld el, miután a cég legnagyobb, kaliforniai Disneyland parkja már 6 hónapja nem nyithatott ki. A United Airlines légitársaság pedig 32 ezer ember kényszerszabadságolását tervezi a repülőutak visszaesése miatt.

A járványhelyzet továbbra is súlyos Indiában, (6 225 763 fertőzöttet és 97 497 halálos áldozatot jegyeztek fel) Brazíliában (4 810 935 fertőzöttről, 143 952 halálos áldozatról tudni) és Oroszországban (1 170 799-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 20 630-ra).

XS
SM
MD
LG