Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb szélsőjobboldali botrány a német rendőrségnél


A kép illusztráció, német rendőrök állnak egy kórház előtt.
A kép illusztráció, német rendőrök állnak egy kórház előtt.

Újabb német rendőrök keveredtek gyanúba, hogy szélsőséges nézeteket vallanak, miután nyilvánosságra került egy csoportos chatbeszélgetés, amiben a tagok rasszista tartalmakat küldözgettek egymásnak.

Az egyik rendőr jelentette az esetet a felettesének, de nem történt érdemi lépés. Egyesek szerint átfogó tanulmányra lenne szükség a szélsőséges nézetekről a német rendőrség soraiban.

Nemrég robbant ki az a nagy port kavaró ügy Németországban, hogy az észak-rajna–vesztfáliai rendőrség tagjai egy csoportos chatbeszélgetésben szélsőjobboldali tartalmú üzeneteket osztottak meg egymással, máris egy újabb esetről számoltak be a német hírszolgálatok, ezúttal Berlinből.

„Majmok, patkányok, erőszaktevők”

A Tagesschau híradása szerint a rendőrök a közös chatben majmokhoz hasonlították a muszlimokat, a menekültekről pedig azt írták, hogy erőszaktevők és patkányok. A beszélgetés, amit a német közszolgálati média Monitor című műsora hozott nyilvánosságra, három évre visszamenőleg ad betekintést egy berlini rendőrőrs mindennapjaiba.

A közös chatnek több mint 25 tagja volt, és az olyan teljesen hétköznapi dolgok mellett mint az ételrendelés vagy a közös programok szervezése, előfordultak rasszista és gyűlöletkeltő üzenetek is.

Főleg hét rendőr tett rendszeresen rasszista megjegyzéseket, amelyeket állítólag viccnek szántak. Ilyen volt például egy kitalált „elkötelezettségi teszt” az újoncoknak, amelynek az egyik elképzelt feladata az volt, hogy „Lőjön le hat illegális bevándorlót!”.

Emellett a tagok megosztottak képeket a „nagy népességcserével” kapcsolatban is. A népességcsere elmélet egy szélsőjobboldali elmélet, amely szerint a bevándorlás valódi célja az, hogy kiszorítsák Európából a fehér lakosságot. Az egyik rendőr Merkel vendégeinek nevezte a bevándorlókat, akik „úgy érkeznek Európába, mint a sáskák.”

Hiába jelezte a felettesének

A beszélgetést egy rendőr küldte el a sajtónak, aki azt mondta, hogy már a feletteseinek is jelentette az esetet, de azok nem tettek semmit, csak kiküldtek egy körlevelet, hogy mindenki figyeljenek arra, semmi büntetőjogilag problémás dolgot ne osszon meg a közös csoportban.

A dologgal kapcsolatban az ügyet kirobbantó Monitor megkereste Andreas Geiselt, Berlin tartományi belügyminiszterét is, aki nem szeretett volna élőben reagálni a dologra, de egy válaszlevélben azt írta, hogy amennyiben a műsorban elhangzó vádak igazak, akkor az teljességgel elfogadhatatlan. Geisel szerint az ilyen viselkedés távol áll attól, amilyennek egy modern, világgal szemben nyitott fővárosi rendőrségnek lennie kéne.

Nem újdonság

Az országban hetek óta zajlik arról a vita, hogy mennyire lehetnek a szélsőjobboldali nézetek elterjedtek a rendőrségben. Az észak-rajna–vesztfáliai eset után többen felvetették, hogy szükség lenne egy tanulmányra arról, hogy mennyire súlyos a probléma.

Szeptember közepén 30 rendőr keveredett gyanúba, amikor szintén kikerült egy chatbeszélgetés. A 2012 óta futó csoportban többek között horogkereszteket küldözgettek a tagok, valamint képeket Adolf Hitlerről. Az érintettek közül 14 ellen fegyelmi eljárás indult, 12 ellen pedig bűnügyi nyomozás folyik. Sokakat felháborított, hogy a tartomány belügyminisztere először azt reagálta a hírre, hogy biztos egyedi esetről van szó, azonban később elismerte, hogy kiterjedtebb lehet a gond.

A titkosszolgálat is érintett

A szeptemberi eset után most a észak-rajna–vesztfáliai Alkotmányvédelmi Hivatal egyik felderítő csapatának három tagja is gyanúba keveredett, hogy szélsőjobboldali nézeteket vallanak. A gyanúba keveredett ügynökök feladata egyébként pont a szélsőjobboldali szervezetek megfigyelése volt.

Sebastian Fiedler, a Német Bűnüldözői Szervek Szövetségének (BDK) elnöke azt nyilatkozta, hogy az uniós irányelvekkel összhangban szükség lenne egy független szervezetre, ahová akkor fordulhatnak a rendőrök, ha azt tapasztalják, hogy a környezetükben valaki szélsőséges nézeteket hirdet. Fiedler szerint fontos, hogy ne érje semmilyen hátrány azt, aki egy ilyen esetet jelent.

Vita a tanulmányról

A BDK elnöke elmondta, hogy szükség lenne egy tanulmányra a rendőrségen belüli szélsőséges ideákról. Az ellenzék is hasonló követelést fogalmazott meg, Irene Mihalic a Zöldek szövetségi parlamenti képviselője, aki maga is rendőrtiszt, azt mondta, fontos, hogy tisztába kerüljenek a tényekkel.

Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter szerint azonban nincs szükség ilyen tanulmányra, szerinte ugyanis társadalmi szinten kell kezelni a problémát, és nem tartja helyesnek, hogy egyesek a rendőrségre fókuszálnak. A miniszter korábban egy, a faji alapú profilalkotásról (racial profiling) szóló tanulmány elkészítését is lefújta, ugyanis szerinte az amúgy is tilos a rendőrségen belül, nincs rajta mit vizsgálni. Egyes tartományok jelezték, hogy saját hatáskörükben elkészítik a tanulmányt, nem várják meg, hogy szövetségi szinten döntés szülessen.

A belügyminiszter nem reagált konkrétan az új esetekre, de parlamenti felszólalásában kitért rá, hogy „zéró tolerancia” van a szélsőjobboldali nézetekkel szemben rangtól és beosztástól függetlenül.

A dologban egyébkét nem csak a rendőrség érintett, nyáron részlegesen fel kellett oszlatni a német hadsereg egyik kommandós elitalakulatát, annyira nagy számban voltak a szélsőséges nézeteket valló katonák az alakulatban.

XS
SM
MD
LG