Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Koronavírus: Magyarországon 20 haláleset, elhalaszthatják az EB-t, súlyosbodó helyzet


A prágai állatkert igazgatója maszkban az intézmény alapítójának szobra mellett.
A prágai állatkert igazgatója maszkban az intézmény alapítójának szobra mellett.

Újra ezer felett, 1374-el nőtt szombatra a koronavírussal fertőzöttek száma Magyarországon, 20 beteg pedig meghalt. Európában a héten először haladta meg a százezret a napi új fertőzöttek száma.

Magyarországon a hivatalos kormányzati portál szerint 36 596-ra nőtt szombatra az azonosított fertőzöttek száma. Húsz beteg elhunyt. A nyilvántartott aktív fertőzöttek száma 25 980, az elhunytak száma 933-ra emelkedett, 9683-an pedig már meggyógyultak. Kórházi ápolásra jelenleg 1174 koronavírusos beteg szorul, közülük 110-en vannak lélegeztetőgépen.

Magyarország: maradnak a korlátozó intézkedések

A magyar kormány ezen a héten sem vezetett be új, járványügyi korlátozó intézkedéseket. Továbbra is érvényben van a beutazási tilalom a külföldi turistáknak, a hazatérő magyar állampolgároknak pedig 10 napig karanténban kell maradniuk.

Az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, a színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint az ügyfélfogadási irodákban kötelező a maszk használata. Este 11 után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni. Az idősek és betegek védelmében, a kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van.

Magyarországon belül eddig Budapesten (12 372) és Pest megyében (4699) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (2155), Borsod-Abaúj-Zemplén (1849), Hajdú-Bihar (1685), Csongrád-Csanád (1603) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (1584). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (335).

Csehország, Németország: súlyosbodik a járvány

A kelet-közép-európai régión belül Csehországban alakult ki rendkívül súlyos járvány, itt pénteken 8 618-cal nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, mostanra csaknem naponta dől meg az esetszám-rekord.

Németországban október 5-étől kezdve szintén meredeken emelkedett a fertőzésszám, annak ellenére, hogy az ország beutazási tilalmat rendelt el a fertőzés által érintett régiókból. Angela Merkel német kancellár a napokban azt mondta, megvan a kockázata annak, hogy a tavaszihoz hasonló mértéket öltsön a fertőzések száma.

Jövő év közepén lehet védőoltás

A koronavírus elleni védőoltást többek között Németországban is próbálják kifejleszteni, októberben a kutatásért felelős minisztérium szerint már a második fázisba ért a projekt, de legközelebb így is csak jövő év közepén lehet hozzáférhető a vakcina.

A második hullám jóval súlyosabb, mint az első volt Lengyelországban és Ukrajnában is. Oroszországban a héten szintén átlépte a tavaszi csúcsot a napi esetszám, pénteken már több mint 12 ezer új fertőzöttet regisztráltak. Oroszországban összesen 1 285 084-an fertőződtek meg, ami a negyedik legmagasabb szám a világon.

Nyugat-Európában továbbra is Spanyolországban, az Egyesült Királyságban és Franciaországban súlyos a járványhelyzet, utóbbi országban a napi új esetszámok sokszorosai a tavasziaknak. Olaszországban, ahol tavasszal, a halálozások és a megbetegedések szempontjából a legsúlyosabb járvány volt Európában, szintén meredeken emelkedett októberben a fertőzésszám, pénteken már 5 372 fertőzést regisztráltak, ami megközelíti a tavaszi csúcsot.

Az európai kormányoknak határozottan kell fellépniük a vírus terjedése ellen, mondta pénteki genfi sajtótájékoztatóján Michael Ryan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) igazgatója, miután Európában csütörtökön első ízben lépte át a százezret a napi új fertőzöttek száma. „Nagyon szomorú látni, hogy sok európai országban a fertőzöttek számának gyors növekedése tapasztalható, és a kormányoknak határozott lépéseket kell tenniük, hogy megpróbálják megállítani és meg is állítsák a vírus terjedését" – fogalmazott.
A védekezéssel kapcsolatban azt mondta, „nincsenek új válaszok, tudjuk, mit kell tennünk”: hangsúlyozta, hogy továbbra is fontos a fizikai távolságtartás, a maszkviselés és a megfelelő szellőztetés, a tömegrendezvények kerülése és a veszélyeztetett emberek (idősek és krónikus betegek) védelme.

Újra elhalaszthatják az EB-t

A járvány miatt lehet, hogy jövőre el kell majd halasztani a labdarúgó Európa-bajnokságot is. A meccseket eredetileg jövőre 12 helyszínen rendezték volna meg, de Gareth Southgate, az angol válogatott szövetségi kapitánya azt mondta, nem biztos, hogy erre lesz lehetőség, ha tavaszig nem javul a helyzet.

A bajnokságot egyszer már el kellett halasztani, eredetileg június 12. és július 12. között került volna rá sor Budapesten, Londonban, Bakuban, Münchenben, Rómában, Szentpéterváron, Amszterdamban, Bukarestben, Bilbaóban, Dublinban, Glasgow-ban és Koppenhágában. Az UEFA márciusban a következő év nyarára halasztotta a bajnokságot az eredeti helyszíneken. Áprilisban - brit lapinformáció szerint - felmerült, hogy a járvány gyors terjedése miatt kikerül a rendezők közül Róma és Bilbao, de ilyen döntés nem született. Most viszont a brit szövetségi kapitány újra jelezte, hogy London szükség esetén „be tudna ugrani”, ha valahol nem lesz lehetőség egyes meccsek lebonyolítására.

XS
SM
MD
LG