Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jövő év második felére várható a koronavírus-elleni vakcina


Egy diák testhőmérsékletét mérik érkezéskor a Bagaméri Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola bejáratában 2020. szeptember 29-én
Egy diák testhőmérsékletét mérik érkezéskor a Bagaméri Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola bejáratában 2020. szeptember 29-én

Magyarországon tegnap 1176 új koronavírusos fertőzöttet találtak. Ez hazánkban a második legnagyobb egy napra jutó esetszám a járvány kezdete óta. Orbán Viktor a vírus-elleni oltást jövő nyárra várja. A COVID-19 betegségből felépült amerikai elnök pedig Floridába tervez nagygyűlést a hétvégére.

Magyarországon az elmúlt 24 órában 1176 újabb magyar állampolgárt diagnosztizáltak az új koronavírus-fertőzéssel. A járvány kezdete óta eddig csak egyszer azonosítottak egy nap alatt ennél több új fertőzöttet Magyarországon.

Hazánkban így 35.222-re nőtt a beazonosított betegek száma. Az aktív fertőzöttek száma 25 107, több mint egyharmaduk budapesti lakos.

Csütörtökön 15 magyar beteg vesztette életét a COVID-19 nevű betegségben, így a járvány eddig itthon 913 életet követelt.

Magyar kórházakban jelenleg 993 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 82-en vannak lélegeztetőgépen.

Az Operatív Törzs jelenleg 39 óvodában és 14 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet a koronavírus-megbetegedések miatt. Digitális oktatásra pedig 138 osztály és 6 teljes iskola tért át.

Orbán Viktor jövő nyárra várja a „szabadulást”

Az EU - így Magyarország is - eurómilliárdokat fektet az oltóanyag-kutatásokba, de egyelőre az Európai Bizottság elnöke sem tudta megmondani, mikor lesz meg a vakcina, a dolgok pedig állnak, hogy "nem lesz ez hamarabb, mint a következő év fele" – mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban.

„Nekünk, magyaroknak is a következő év közepéig, júniusig, júliusig kell kibírni" – tette hozzá a miniszterelnök.

Orbán Viktor a járványból az oltás által biztosított "szabadulást" május-június-július tájékára jósolja.

Trump szombatra nagygyűlést tervez Floridában

Közben a Fehér Ház orvosának szakvéleménye szerint az amerikai elnök befejezte a koronavírusfertőzés miatt kapott kezelését, és a hétvégén visszatérhet közfeladatainak elvégzéséhez.

„A csütörtöki diagnózist követő tíz nap szombaton jár le, és a fejlett diagnosztika alapján a csapatom úgy ítélte meg, én magam is ezt bocsátom előre, hogy az elnök akkor vissza is tud majd térni közfeladatainak elvégzéséhez” – írta Dr. Sean Conley a Fehér Ház által kiadott feljegyzésében.

Conley elmondta, hogy az elnök „nagyon jól” reagált a kezelésre, amelynek nem voltak mellékhatásai, illetve a „betegség előrehaladására" utaló jeleket sem találtak.

Az amerikai elnök október 1-én jelentette be, hogy megfertőződött koronavírussal, majd három napos kórházi kezelés után október 5-én visszatért a Fehér Házba.

Conley bejelentését követőleg Trump azt mondta, hogy október 10-re választási nagygyűlést szeretne szervezni Floridába. „Azt hiszem szeretnék egy nagygyűlést szombat este, ha lesz elég időnk megszervezni” - mondta Trump a FoxNews csatornának. Florida után október 11-én Pennsylvaniába utazna.

A washingtoni kormány fertőzőbetegségekért felelős szakembere Dr. Anthony Fauci arra figyelmeztet, hogy két, 24 óra különbséggel levett negatív PCR-teszt szükséges egy megnyugtató diagnózishoz.

„Tehát, ha az elnöknek 10 nap alatt nem volt semmi tünete, és megcsinálják ezeket a teszteket, akkor tudományos alapokra hivatkozva feltételezhetjük, hogy nem fertőzött” – mondta Fauci az MSNBC-nek csütörtökön.

A John Hopkins Egyetem legfrissebb adatai alapján a mai napig 7,6 millió amerikai fertőződött meg a vírussal, ebből 212 ezren életüket vesztették.

XS
SM
MD
LG