Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Csehországban lezárások jönnek, Izraelben hosszabbítanak


Pincérnő takarít egy prágai éttermet 2020. október 9-én. A cseh kormány arra kötelezte az éttermeket és kocsmákat, hogy 20 órakor zárjanak be az új koronavírus terjedése miatt.
Pincérnő takarít egy prágai éttermet 2020. október 9-én. A cseh kormány arra kötelezte az éttermeket és kocsmákat, hogy 20 órakor zárjanak be az új koronavírus terjedése miatt.

Magyarországon 920 új beteget regisztráltak, ezer fölé emelkedett az elhunytak száma. Csehországban szerda éjféltől bezárnak az iskolák, kocsmák, vendéglők. Szerbiában már a harmadik hullámról van szó. Izraelben meghosszabbítják a három hetes lezárást.

920 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 40 782 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 27 idős krónikus beteg, így az elhunytak száma 1023 főre emelkedett, 12 164-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 27 595 fő, ebből 1538 beteget ápolnak kórházban, közülük 156-an vannak lélegeztetőgépen.

Az Operatív Törzs jelenleg 39 óvodában és 20 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 165 osztálynál és 5 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt.

A világon hivatalosan 38 066 000 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 085 396, a gyógyultaké pedig 26 391 517 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai szerint.

  • A legtöbb regisztrált új esetet Indiából jelentették, ott több mint 63 ezerrel nőtt a fertőzöttek száma.
  • Az Egyesült Államokban is még mindig sok az új beteg, huszonnégy óra alatt több mint 51 ezer beteget jelentettek. Regisztrált aktív betegek számában még mindig az USA jár az élen, több mint 2,5 millió aktív fertőzöttet tartanak számon az országban.
  • Az Egyesült Királyságban is rohamosan nőni kezdett a betegek száma, több mint 17 ezer új beteget regisztráltak. A brit miniszterelnök nemrég bejelentette, hogy háromszintű lezárást vezetnek be a szigetországban.
  • Oroszországban is sorra dőlnek a napi fertőzésrekordok, kedden 13 ezer fölött volt a napi új fertőzések száma, a szerdai adat pedig már a 14 ezret is meghaladta. Az országban, ahol a 23 ezer környékén jár az elhunytak száma, tovább folyik egy koronavírus elleni oltóanyag tesztelése.
  • Franciaországban további lezárások jöhetnek, 9 nagyvárosban már járványügyi korlátozásokat vezettek be. Jelenleg a franciáknál a legmagasabb az aktív esetszám Európában, több mint 620 ezer beteget tartanak számon.
  • Nyugat-Európa egyik másik gócpontja Spanyolország, ahol már 900 ezer fölött jár a regisztrált esetek száma, az elmúlt héten a napi esetszám stabilan 9 ezer fölött volt.
  • Kínában 12 új esetet regisztráltak Csingtaóban, a fertőzéseket a helyi kórházól jelentették, amelyet karantén alá helyeztek.

Csehországban háromhetes lezárás jön

Csehországban október 14-e éjféltől három hetes lezárás veszi kezdetét. Az országban 2200 személyt kezeltek a kórházakban, közülük 438 állapota volt súlyos, a kórházban kezeltek száma október elejétől megduplázódott. A járványnak az országban már több mint 1100 áldozata van, és kedden több mint 8 ezer új esetet jelentettek.

November elsejéig bezárják az általános iskolákat, amelyek a felső tagozaton áttérnek a távoktatásra. A klubok, bárok és a vendéglők pedig november 3-ig lesznek bezárva. A középiskolák és a főiskolák, illetve az egyetemek már korábban bezártak és áttértek a távoktatásra.

Szerdától kötelező lesz az arcmaszkok viselése nem csak a kórházakban, hivatalokban, zárt termekben és tömegközlekedési eszközökben, hanem a megállókban is. Gyülekezni legfeljebb hat személynek lesz szabad. Tilos lesz az alkoholos italok fogyasztása a köztereken és az utcákon. A koronavírus-járvány második hulláma miatt felfüggesztették a cseh labdarúgó-bajnokság első- és másodosztályának meccseit is.

Magyarországról karantén nélkül lehet Romániába menni

Csütörtöktől Románia feloldja a Magyarországról érkezőkkel szemben múlt héten bevezetett karanténkötelezettséget, miután időközben a koronavírus-fertőzések lakosságarányos rátája Romániában meghaladta a magyarországi adatot.

Románia azokat a beutazókat küldi 14 napos karanténba, akik olyan országokból érkeznek, ahol az utóbbi 14 napban magasabb volt a lakosságarányos fertőzési ráta, mint Romániában. Továbbra is 14 napos karanténba kell vonulniuk azoknak, akik Izraelből, Csehországból, Belgiumból, Spanyolországból, Franciaországból, Moldovából, Nagy Britanniából, Szlovákiából, vagy az Amerikai Egyesült Államokból érkeznek Romániába.

Szerbiában már a harmadik hullámról beszélnek

Bár a szerbiai lakosság 15-20 százaléka már átesett a koronavírus-fertőzésen, így némi immunitás már kialakult a társadalomban, továbbra is növekvő számú napi új fertőzöttre kell számítani – jelentette ki Predrag Kon, Szerbia legismertebb járványügyi szakértője a Politika című belgrádi napilap szerdai számában. Predrag Kon szerint ennek oka, hogy a járvány harmadik hulláma elérte az országot.

A Nyugat-Balkánon – Horvátországot kivéve – keddről szerdára 884-gyel nőtt az igazolt fertőzöttek és tizenkilenccel a halálos áldozatok száma.

Meghosszabbítják a lezárást Izraelben

A járvány kezeléséről döntő kabinet kedden a késői órákig tartó ülésen egyhangúlag meghosszabbította vasárnap éjfélig a zárlatot, de engedélyezett némi könnyítést a közel négy hete tartó országos karantén után a folyamatosan javuló járványügyi adatok miatt.

Feloldották a tilalmat, amely csak a lakóhelytől számított ezer méteren belül engedélyezett tüntetéseket és közös imádkozást. Sőt, engedélyezték a messzebbre utazást a közeli rokon esküvőjére is.

A tüntetések helyi korlátozása után, amely megakadályozta, hogy tömegek vonuljanak a kormányfő jeruzsálemi rezidenciájához, az egész országban megjelentek a Benjámin Netanjahu és a kormány ellen tiltakozók. Szombat este már 1200 helyen, városok terein, útkereszteződésekben, autópályák fölötti hidakon tüntettek a szervező fekete zászlós mozgalom szerint több mint kétszázezren, és emellett Tel-Avivban sokezres tömegtüntetés is zajlott a tiltás ellenére.

Közben az ország járványügyi kormánybiztosa a differenciált nyitás szellemében bemutatta a kabinetnek 13 olyan település listáját, melyekben továbbra is kiugróan magas az új fertőzések száma, s amelyekben ezért szerinte szükség lenne a zárlat fenntartására az ország többi részén megszavazott nyitás után is. A listán elsősorban ultraortodox városok vannak, melyek a múltban tiltakoztak "megkülönböztetésük" ellen, és ezért nem helyezték őket külön zárlat alá.

A mintegy kilencmilliós Izraelben eddig 297 274-en fertőződtek meg igazoltan koronavírussal. Jelenleg 48 015 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja, számuk az utóbbi héten fokozatosan csökkent.

XS
SM
MD
LG