Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Három fokozatú lezárás jön az Egyesült Királyságban


Boris Johnson brit miniszterelnök fogadja Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt Londonban,2020. október 8-án
Boris Johnson brit miniszterelnök fogadja Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt Londonban,2020. október 8-án

Bejelentette a brit miniszterelnök, hogy milyen korlátozásokat vezetnek be az országban a növekvő koronavírusos esetszám miatt. Egyesek szerint túl enyhék a szabályok, de Boris Johnson szerint az oktatásra és a gazdaságra is gondolni kell.

Három lépcsőfokos járványügyi korlátozásokat jelentett be Boris Johnson brit miniszterelnök hétfőn délután az Egyesült Királyság parlamentjének alsóházában. Az ország területei három besorolást kaphatnak, aszerint hogy mennyire súlyosan fertőzöttek, és ezzel arányosan intézkednek mindenhol a lezárásokról. A legenyhébb fokozat a közepes lesz, tehát mindenhol lesz valamilyen korlátozás. Azok a helyek, ahol jelenleg külön elrendelt korlátozások vannak, automatikusan a legszigorúbb kategóriába kerülnek.

A három fertőzöttségi szint:

  • közepes – korlátozott kijárás este 10 után, maximum hat fő találkozhat;
  • magas – a különböző háztartások egyáltalán ne találkozzanak beltéren, maximum hat fő találkozhat kültéren;
  • nagyon magas – amennyire csak lehet kerülni kell a beltéren történő érintkezést, a kocsmák és bárok bezárnak;

Az országban októberben sorra dőltek meg a napi fertőzési rekordok, október 8-án több mint 17 ezer új koronavírusos esetet regisztráltak. Több mint 42 ezer ember halt már meg a betegségben az Egyesült Királyságban.

Védelem és működőképesség

A miniszterelnök a parlamenti beszédében azt mondta, hogy meg kell találni az egyensúlyt az emberek életének védelme és aközött, hogy működjön az országban az oktatás és a gazdaság. Sok képviselő a kormánypárton belülről is arra szólította föl Boris Johnsont, hogy szigorúbb intézkedéseket vezessen be.

Johnson szerint egy újabb, a tavaszihoz hasonló, egész országra érvényes lezárás „nem a helyes út.” A miniszterelnök szerint egy átfogó lezárás túlságosan nagy kárt okozna a gazdaságban és az oktatásban.

A brit kormányfő úgy érvelt, hogy ha ennél lazább korlátozások lennének – ahogyan azt állítólag egyesek szeretnék Johnson szerint – akkor nem csak az emberek élete kerülne feleslegesen veszélybe, de az egészségügyre is túl nagy teher zuhanna, és más betegek is ellátatlanul maradnának.

A miniszterelnök emellett bejelentett egy pénzügyi segélycsomagot is azoknak, akik a korlátozások miatt kiesnek a munkából. A korábbi kényszerszabadságolásos rendszer helyett mostantól a kormány kifizeti a bérük kétharmadát azoknak az alkalmazottaknak, akik nem mehetnek a lezárás miatt dolgozni. A helyi hatóságok 1 milliárd font extra segítséget kapnak, és a nagyon magas fertőzöttségi szintbe sorolt területek még ezen felül is plusz pénzhez jutnak.

Boris Johnson a beszédében azt mondta, hogy meg kell találni az egyensúlyt a teljes lezárás és a vírus kontrollálatlan terjedése között, ugyanis mindkettőnek hatalmas ára lenne. A miniszterelnök a parlamenti képviselőkhöz fordulva azt mondta, hogy nagyon nehéz idők következnek. „Biztos vagyok benne, hogy együtt sikerülni fog” – mondta Johnson.

XS
SM
MD
LG