Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lövések, könnygáz és gumibot a minszki tüntetésen


Belarusz - Lukasenka-ellenes tiltakozók vonulnak a minszki Kurapatyba, 2020. október 31-én.
Belarusz - Lukasenka-ellenes tiltakozók vonulnak a minszki Kurapatyba, 2020. október 31-én.

Három hónappal a vitatott elnökválasztás után ismét tízezrek vonultak a belarusz főváros utcáin új elnökválasztást és Aljakszandr Lukasenka távozását követelve.

A biztonsági erők teherautói és rabomobilok jelentek meg a tüntetés útvonalán, amikor a tiltakozók a főváros határában álló, a szovjet korszak elnyomásának áldozatai előtt tisztelgő emlékmű felé vonultak.

A rendfenntartók figyelmeztetőlövéseket adtak le, villanó gránátokkal, könnygázzal próbálták megállítani a tömeget, amelynek tagjait botokkal ütlegelték.

Néhány autós megpróbálta megakadályozni a tömegből kiráncigált, letartóztatott tüntetők elszállítására szánt járművek mozgását. Egy nappal korábban a rendőrök több tucat tiltakozót vettek őrizetbe, amikor nők százai vonultak át Minszken az országot 26 éve iránytó Lukasenka távozását követelve.

A Szabad Európa is folyamatosan beszámol a belarusz helyzetről. Helyi beszámolók szerint az elmúlt hetekben tízezernél is több embert, köztük ellenzéki vezetőket tartóztattak le, sokakat megkínoztak a tiltakozók közül.

Lezárták a határokat, belügyminisztert cseréltek

A belarusz határvédelmi bizottság október 29-én jelentette be, hogy lezárják a lett, a litván, a lengyel és az ukrán határt a „epidemiológiai szituáció” miatt, utalva ezzel a koronavírus-járványra. Vannak azonban, akik szerint politikailag motivált a lépés. A belarusz kormány korábban lekicsinylően beszélt a járvány jelentette fenyegetésről, és olyan kijelentéseket is tettek, hogy a környező országok destabilizálni akarják Belaruszt.

Szintén a héten Lukasenka leváltotta az éles lőszer bevetésével fenyegetőző belügyminisztert és kijelentette, hogy ha bármelyik tüntető kezet emel a tüntetéseket biztosító rendvédelmisekre, "az a legkevesebb, hogy kéz nélkül marad". Magas rangú rendőri vezetők kijelentették, hogy szükség esetén késze éles lőszert is bevetni a tüntetők ellen.

Az augusztus 9-i fehéroroszországi elnökválasztás óta szinte naponta tömegek követelik az államfő távozását, ő azonban nem hajlandó erre. Az ellenzék a nyugati országokkal együtt csalásnak tartja az elnökválasztás hivatalos eredményét, a belarusz ellenzék szerint a választást győztese valójában az ő jelöltjük, Szvjatlana Cihanouszkaja.

Az ellenzék közben általános sztrájkot hirdetett, hogy kikényszerítse Lukasenka távozását. A terv az volt, hogy leállnak az állami vállalatok. A sztrájkhoz több egyetem is csatlakozott, és a hírek szerint több gyárban is voltak megmozdulások, köztük az MTZ traktorgyárban és a kozlovi erőműben is. A kormány ezzel szemben azt állította, hogy minden állami vállalatnál a megszokott rendben folyik a munka.

XS
SM
MD
LG