Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Joe Biden nyerte az amerikai elnökválasztást


Joe Biden, az amerikai elnökválasztás győztese
Joe Biden, az amerikai elnökválasztás győztese

Joe Biden egybehangzó előrejelzések szerint legyőzte Donald Trumpot, és ezzel megnyerte az amerikai elnökválasztást. Így szinte biztosan a demokrata jelölt lesz az Egyesült Államok következő, 46. elnöke.

Az amerika média Joe Biden demokrata jelöltet hozta ki győztesnek Pennsylvaniában, aki ezzel átlépte az elnökséghez szükséges 270 elektori szavazatot.

Az AP és más hírügynökségek november 7-én 11:00-kor keleti parti idő szerint, 17:30-kor magyar idő szerint kihirdették a választás győztesét, amelyet az Egyesült Államok fővárosában és más városaiban sok helyen üdvrivalgás fogadott.

2021. január 20-án várhatóan Joe Bident iktatják be az Egyesült Államok 46. elnökének.

"Minden amerikai elnöke leszek"

Joe Biden az első nyilatkozatában, azt követően, hogy az amerikai médiumok az elnökválasztás győztesének hirdették ki, azt mondta, „megtisztelve érzi magát”, hogy kiválasztották rá, „hogy vezesse ezt a nagyszerű országot”.

„Az előttünk álló feladat nehéz, de megígérem: minden amerikai elnöke leszek, ha rám szavazott, ha nem” – írta Biden a Twitteren november 7-én.

„Megszolgálom a bizalmat, amit belém vetettek” – mondta a demokrata politikus.

Joe Biden a következő közleményt adta ki, miután őt hirdették meg győztesnek:

Megtisztelve érzem magam attól a bizalomtól, amit az amerikai emberek belém és [Kamala] Harris leendő alelnökbe fektettek. A precedens nélküli akadályok ellenére az amerikaiak rekordszámban szavaztak. Ismét bebizonyították, hogy a demokrácia dobog Amerika szívének mélyén. A kampány lezárultával itt az idő, hogy félretegyük a haragot és a durva szavakat, és jöjjünk össze mint nemzet.

Itt az idő, hogy Amerika egyesüljön. És gyógyuljon. Mi vagyunk az Amerikai Egyesült Államok. És nincs semmi, amit nem tudunk megcsinálni, ha együtt csináljuk.„

Az amerikai médiumok november 7-én Joe Bident hirdették ki Pennsylvania államban győztesnek, ezzel meglett a 77 éves volt alelnöknek a győzelemhez szükséges 270 elektori szavazat.

Trump nem gratulált a győzelemhez, és azt ígérte bíróságra viszi a dolgot.

A pennsylvaniai győzelem után, amely 20 elektori szavazatot ér, Bidennek legalább 273 elektori szavazata van. Arizonában, Georgiában és Észak-Karolinában még nem hirdettek győztest. Néhány amerikai lap Arizonát is már Bidennek ítélte, amelynek 11 elektori szavazata van.

Az amerikai választási rendszerről

Az amerikai választóknak 2000 óta nem kellett ennyi várniuk arra egy elnökválasztáson, hogy megtudják, ki lett a győztes.

Rekordszámú ember, több mint 100 millióan, levélben adta le szavazatát, mivel a koronavírus miatt az emberek próbálták elkerülni, hogy a szavazóhelyiségeknél kelljen gyülekezniük.

Az amerikai elnökválasztások után az exit poll felmérések és a szavazatszámlálók által közölt adatok alapján a sajtó igyekszik mihamarabb bejelenteni a szavazás nyertesét. A választási rendszer sajátosságai miatt azonban a végső szót nem a leadott szavazatok száma alapján mondják ki, hanem a szövetségi államok előre meghatározott számú képviselői, az úgynevezett elektorok végső szavazása dönt a győztesről.

Az elektorok többnyire követik az elnökválasztás saját államukban született eredményét, de volt már példa eltérésekre. Emiatt csak az ő ülésükön, december 14-én derül ki a nyertes személye, így az elnökválasztás hivatalos eredményét is csak akkor lehet kimondani.

XS
SM
MD
LG