Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy szibériai bíróság elrendelte a Fálun Gong mozgalom betiltását


A Fálun Gong tagjai tüntetnek Hong Kongban 2006. április 29-én.
A Fálun Gong tagjai tüntetnek Hong Kongban 2006. április 29-én.

Oroszországban törvény teszi lehetővé a kisebb vallások üldözését, így egy helyi bíróság betiltotta a Fálun Gong mozgalmat.

A szibériai regionális bíróság betiltotta a Fálun Gong néven ismert kínai spirituális mozgalmat, amelyet a Kínai Kommunista Párt az 1990-es évek óta próbál felszámolni. Az orosz hatóságok időnként szélsőséges szervezetnek minősítenek kisebb vallási csoportokat.

A noviszibirszki fellebbviteli bíróság ítélete csak egyike annak a több közelmúltbeli döntésnek, amelyekkel nemcsak a Fálun Gongot, de más vallási és spirituális szervezeteket is sújtottak a szélsőségességekről szóló szigorú orosz törvények alapján.

Júliusban a Novoszibirszktől keletre fekvő Hakászia Köztársaság Legfelsőbb Bírósága elutasította a helyi ügyészek beadványát, hogy minősítsék szélsőséges szervezetnek a kínai mozgalmat, ami gyakorlatilag a Fálun Gong betiltását jelentette volna.

Kedden viszont a novoszibirszki fellebbviteli bíróság hatályon kívül helyezte a helyi bírák döntését.

Fogság és bírság a mozgalom tagjainak

A Fálun Gong egyik képviselője, Okszana Scsjotkina azt mondta a Szabad Európa helyi szolgálatának, hogy korábban megbírságolták a mozgalom egyik tagját, egy másikat pedig három napra börtönbe zártak, mert a Fálun Gong tanairól szóló könyvet terjesztettek.

Szavai szerint az ügyészek erre a két esetre hivatkozva kérték, hogy minősítsék szélsőségesnek a szervezetet.

Ezt koholt vádnak tartjuk és természetesen megfellebbezzük az ítéletet, amely nem befolyásolja más oroszországi szervezeteink tevékenységét” – mondta.

Nem világos, hogy milyen jogi következményei lehetnek a szibériai bíróság döntésének a régión kívül.

Törvény teszi lehetővé a kisebb vallások üldözését

A 2016-ban elfogadott, úgynevezett Jarovaja-törvény nyomán az orosz hatóságok intenzívebben nyomoznak és indítanak bírósági pereket egyes kisebb vallási csoportok ellen.

Különösen keményen lépnek fel a Jehova tanúi nevű felekezet ellen, amelyet 2017-ben szélsőséges csoporttá nyilvánítottak. Azóta több tucat tagot tartóztattak le és állítottak bíróság elé.

Az 1990-es évek elején alapított Fálun Gong a meditációt, a hagyományos kínai tornával és erkölcsi tanításokkal ötvöző spirituális tanként határozza meg önmagát.

A csoportot több egykori tagja rideg, szektaszerű hitrendszernek nevezte, a kínai hatóságok pedig agresszíven üldözik.

A csoport székhelye jelenleg New York állam egyik városában található.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG