Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Prágai levél: három kedvenc park


A Divoka Sarka park
A Divoka Sarka park

E járvány és lezárások sújtotta időkben az embernek nem sok lehetősége marad a kikapcsolódásra. Parkokba (megfelelő óvintézkedések mellett) ki lehet menni a cseh fővárosban is – és van hova menni. Szubjektív beszámoló.

Mielőtt nekiültem a levél megírásának, próbáltam összehasonlítani Budapest és Prága zöld területeit, aztán gyorsan elengedtem a dolgot, hiszen nincs nagyon értelme a hasonlítgatásnak.

Stromovka

Maradjunk annyiban, hogy Prágában rengeteg a zöld felület, jobbnál jobb parkok várják a kimozdulni vágyókat. Személyes kedvencem a Stromovka, ami a 6. és a 7. kerület között terül el.

A Stromovka
A Stromovka

Ez a 100 hektáros (azaz nagyjából Margitsziget nagyságú) park régen királyi vadászterület volt, és csodás nyugalmat áraszt. Nyáron különösen kellemes ott sétálni, de az év többi szakában is kifejezetten békés.

Mivel kicsit kiesik a városközpontból, ezért „békeidőkben” is kevés itt a turista. A park központi részét nemrég újították fel, új tavak, játszóterek kerültek be, nem csoda, hogy futókkal, kisgyerekes családokkal, kutyasétáltatókkal, piknikezőkkel van tele, amikor az időjárás megengedi.

További előnye, hogy itt van a prágai Planetárium, le lehet ülni egy ebédre vagy sörre – és a közelben található a prágai állatkert.

Divoka Sarka

A Divoka Sarka voltaképpen nem park, hanem egy hatalmas, 250 hektáros természetvédelmi terület Prága északnyugati részén, nem messze a repülőtértől. Mérete miatt egyaránt tökéletesen alkalmas egy kis vasárnapi sétára és komolyabb túrára.

A prágai városvezetés úgy gondolta (és jól gondolta), hogy a Divoka Sarkába elférnek tenisz-, röplabda-, sőt futballpályák is, mi több, nyáron még egy kis strand is üzemel.

Ilyen csodás helyek is akadnak a parkban
Ilyen csodás helyek is akadnak a parkban

További előnye, hogy a terület nagyon jól megközelíthető tömegközlekedéssel, metró és villamos is megy oda.

Letna

A Letna nagy kedvenc, méghozzá két dolog miatt: egyrészt viszonylag közel van a városközponthoz, másrészt az aljában található Prága egyik legjobb kávézója, a Pointa.

A Letna tetejéről csodás kilátás nyílik a városra (jó eséllyel minden második prágai turistafotó onnan készült...), itt van a hatalmas Metronóm, amit a kilencvenes években a Sztálin-szobor helyére emeltek. (Nekem nem tetszik, de kétségtelenül látványos.)

A Metronóm alatt bárok várják a látogatókat (amikor nyitva lehetnek), sokszor van élő zene, sőt, filmeket is vetítenek a szabad ég alatt, a fiatalok gördeszkaparkban szórakozhatnak.

A virágokkal, hangulatos utakkal teli park nagyszerű kikapcsolódás, közel van a metró és a villamos és egészen kis sétával a túloldalán legyalogolhatunk a Moldva partjára és a belvárosba.

Prágai levél - mi ez? A Szabad Európa újraindulásával felélesztünk egy talán feledésbe merült műfajt, amelynek lényege, hogy a külföldről tartalmat szolgáltató médiumok (amilyen a Szabad Európa Rádió vagy a BBC Magyar Adása volt) megpróbálták kicsit bemutatni a magyar közönségnek a helyi hétköznapokat is. A terveink szerint heti rendszerességgel jelentkező rovatban a prágai és cseh életet (remélhetőleg minél hamarabb a kultúrát, gasztronómiát, mindennapi különlegességeket) próbáljuk meg közelebb hozni, illetve megmutatni, milyennek látszik Magyarország 500 km távolságból.

XS
SM
MD
LG