Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

23 újságírót tartóztattak le Belaruszban, köztük a Szabad Európa munkatársait


Tüntetőket tartóztatnak le Minszkben 2020. november 15-én.
Tüntetőket tartóztatnak le Minszkben 2020. november 15-én.

A tiltakozáshullám eleje óta nem volt rá példa, hogy egy nap alatt ennyi embert letartóztattak volna Belaruszban. Egy nap alatt több mint 1200 embert vittek el a rendőrök, köztük a Szabad Európa belarusz szerkesztőségének négy munkatársát is. Lukasenka hallani sem akar a lemondásról.

A belarusz rendőrség több mint 1200 ember vett őrizetbe november 15-én, amikor országszerte az utcára vonultak az emberek, hogy Aljakszandr Lukasenka lemondását és új választások kiírását követeljék.

A Vjaszna jogvédőcsoport azt mondta, hogy a legtöbb letartóztatás Minszkben történt, ahol fekete ruhás biztonsági erők könnygázt és a villanógránátokat vetettek be, hogy feloszlassák a több ezer fős tömeget. Két embert megvertek a maszkos biztonsági szervek egy üzletben. Más videókon azt látni, hogy a rendőrség elfog és járművekbe rak embereket.

Több mint 1200 embert vettek őrizetbe Belaruszban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:16 0:00

Rekordszámú letartóztatás

A tiltakozáshullám eleje óta nem volt rá példa, hogy egy nap alatt ennyi embert letartóztattak volna. A Vjaszna szerint a tüntetések augusztusi kezdete óta több mint 25 ezer embert vettek őrizetbe.

Legalább 23 újságírót is elvittek a rendőrök Minszkben, köztük a Szabad Európa belarusz szerkesztőségének négy munkatársát, számolt be a Belarusz Újságíró Szövetség.

A tiltakozók a betiltott fehér-piros-fehér zászlóval vonultak fel, amely az országban az ellenzéki mozgalom jelképe lett. Egyesek Raman Bandarka arcképét vitték magukkal, a 31 éves tiltakozó a kórházban halt meg, miután állítólag maszkos biztonsági emberek megverték. A tüntetők azt skandálták, hogy „Kijutok!”, ezek voltak a meghalt tiltakozó utolsó szavai. Más tiltakozók azt kiabálták, hogy „Lukasenkát a bíróságra!”.

Az ellenzék nemzetközi segítséget kér

A mobilinternet nem volt elérhető és több metrómegállót lezártak a fővárosban, egyes utcákat és tereket kordonnal kerített el a rendőrség. A fővároson kívül is jelentettek letartóztatásokat. Az országban az augusztus 9-i választások óta szinte minden nap tüntetések vannak.

Az ellenzék vezéralakja, Szvjatlana Cihanouszkaja, aki önmagát tekinti győztesnek, és úgy gondolja, hogy elcsalták a választást, megdöbbentőnek nevezte a brutális fellépést a tiltakozókkal szemben, és a tüntetők támogatására szólította fel a nemzetközi nyilvánosságot.

„Arra kérjük a szövetségeseinket, hogy álljanak ki a belarusz emberekért és az emberi jogokért. Humanitárius folyosóra van szükségünk a sérülteknek, a média támogatására, és a bűncselekmények nemzetközi kivizsgálására” – írta a ellenzéki vezető Twitteren.

Cihanouszkaja elhagyta Belaruszt a választás után, mivel fenyegetve érezte magát és családját.

Lukasenka Moszkvához közeledne

Lukasenka, aki 26 éve vezeti Belaruszt, november 13-án azt mondta, nem fog lemondani, és keményen támadta a politikai ellenfeleit és a tiltakozókat. Azt mondta, hogy Belarusznak integrálódnia kéne Oroszországgal, valamint a moszkvai irányítású szervezetekkel, hogy elkerülhessék a „színes forradalmakat”, ahogyan olykor a nyugatbarát politikai megmozdulásokat nevezik.

Lusakenka nem sokkal azután beszélt, hogy az Európai Unió elítélte az erőszakos rendőri fellépést, és további szankciók bevezetésével fenyegette meg Minszket. Több tüntetőt megöltek, és ezreket tartóztattak le azóta, hogy a hatóságok azt hirdették ki, hogy Lukasenka elsöprő győzelmet aratott a választásokon.

Megbízható források arról is beszámoltak, hogy egyes tüntetőket meg is kínoztak. Az ország ellenzéki vezetői vagy börtönben vannak, vagy el kellett hagyniuk az országot.

XS
SM
MD
LG