Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Nemzetközi Űrállomás fedélzetére léptek a SpaceX űrhajósai


Elon Musk pózol a Dragon 2 űrhajó előtt, Kalifornia 2014. május 29. REUTERS/Mario Anzuoni
Elon Musk pózol a Dragon 2 űrhajó előtt, Kalifornia 2014. május 29. REUTERS/Mario Anzuoni

Ez az első alkalom, hogy egy komplett küldetést egy magáncég bonyolít le. A négy űrhajóst kitörő örömmel fogadták a Nemzetközi Űrállomáson.

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetére lépett az a négy űrhajós, akiket a SpaxeX Crew Dragon űrhajója vitt az űrbe. A „Resilience” (nagyjából: rugalmasság, alkalmazkodó képesség) névre keresztelt űrhajó november 17-én, magyar idő szerint reggel 6 órakor, 400 kilométerre a földfelszíntől automatikusan dokkolt az űrállomáshoz.

Üdvrivalgással fogadták

Az út az ISS-re 27 és fél órán át tartott. Mike Hopkins parancsnok és két társa, a NASA űrhajósai, Victor Glover missziópilóta és Shannon Walker fizikus mellett a veterán japán űrhajós, Nogucsi Szóicsi is csatlakozott a küldetéshez.

A négy űrhajóst két orosz és egy amerikai asztronauta várta a Nemzetközi Űrállomáson, akik üdvrivalgással fogadták az érkezőket. Az űrhajósok várhatóan fél évet maradnak az űrben. Nogucsi volt egyébként az első nem amerikai állampolgárságú személy, aki egy magáncég űrhajóján repülhetett az űrbe.

Először dolgozik magáncéggel a NASA

A mostani missziót korábban egy próbarepülés előzte meg, akkor a SpaceX Crew Dragon két űrhajóst szállított az ISS-re és onnan vissza. A mostani az első alkalom, hogy a SpaceX szállított embereket egy teljes, hat hónapos küldetésre, és nem csak egy rövid tesztrepülés erejéig.

A Resilience-t egy Falcon 9 rakéta vitte az űrbe, amit a Tesla autógyárat is vezető amerikai milliárdos, Elon Musk cége, a SpaceX gyárt. Az Dragon 2 űrhajó szintén a SpaceX saját fejlesztése, az űrjárműnek két típusa van, az emberek szállítására használt Crew és a teherszállításra kifejlesztett Cargo variánsok.

A SpaceX a privát űrrepülés igazi úttörője, ami már több látványos kísérlettel is nevet szerzett magának, többek között azzal, amikor Nap körüli pályára állították Elon Musk egyik autóját, egy Tesla Roadstert.

XS
SM
MD
LG