Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Feketelistára tették a lettek a belarusz jéghoki főnököt, nem akarnak közös vb-t


 Aljakszandr Lukasenka és Dzmitrij Baszkau (jobbra) egy amatőr hokibajnokságon 2017. január 7-én.
Aljakszandr Lukasenka és Dzmitrij Baszkau (jobbra) egy amatőr hokibajnokságon 2017. január 7-én.

Lettország megtiltja a beutazást a Belarusz Jégkorong Szövetség elnökének. A balti ország ezzel is próbálja megakadályozni, hogy a szomszédos ország meg tudja rendezni a jövő évi világbajnokságot. A jéghoki-mániás Lukasenka embere a hazai szövetség elnöke.

Edgards Rinkevics lett külügyminiszter hétfőn adta ki a rendelkezést, amely megtiltja hogy Dzmitrij Baszkau beléphessen a balti államba.

Litvániával és Észtországgal együtt hamarosan kiterjesztjük a balti feketelistát, és további olyan személyeket adunk a jegyzékhez, akik erőszakosan letörik a békés tüntetéseket Belaruszban” – írta a Twitteren Rinkevics. A szöveghez mellékelte a rendeletet mutató képet is.

A jéghoki-mániás Lukasenka embere a hazai szövetség elnöke

Baszkau a Belarusz Jégkorong Szövetség elnöki tiszte mellett a hatalmába kapaszkodó Aljakszandr Lukasenkához közel álló Dinamo Minszk hokicsapat főnöke is.

Lukasenka ellen már több mint 100 napja folynak tüntetések az ellenzék szerint elcsalt és a Nyugat által el nem ismert augusztus 9-i elnökválasztások óta.

Az eredeti tervek szerint Belarusz és Lettország közösen rendezné meg a jövő évi jégkorong világbajnokságot. Riga azonban megpróbálja kizárni Minszket bárminemű részvételből a tüntetők és az ellenzék elleni brutális fellépés miatt.

Lettországnak nem kell közösen megrendeznie a jégkorong vb-t Belarusszal, pont!” – mondta Sandis Riekstins, a lett parlamenti sport albizottságának elnöke.

Ha ez bekövetkezne, az újabb pofon lenne Lukasenkának, aki macsó-imázsát erősíteni próbálva rendszeresen hódol kedvenc sportjának, a jégkorongnak.

A Nemzetközi Jégkorong Szövetséget is meg akarja győzni

Krisjanis Karins lett miniszterelnök a múlt héten videokonferencián vett részt a Nemzetközi Jégkorong Szövetség, az IIHF főnökével, Rene Fasellel és arról tárgyaltak, hogyan tudná Lettország egyedül megrendezni a tornát.

Az IIHF elnöke hangsúlyozta, hogy a szervezet a politikán kívül működik, és mindent tőle telhetőt megtesz, hogy a Világbajnokságot abban a két országban rendezzék meg, amelyekre az IIHF kongresszusán szavaztak. Karins ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy biztonságos környezetet kell garantálni a játékosoknak, résztvevőknek, a médiának, a hivatalos személyeknek és a szurkolóknak, és ebben Fasel is egyetértett” – állt az IIHF nyilatkozatában.

A tüntetők elleni kemény fellépésre válaszul az Európai Unió és a Nyugati országok több tucat belarusz illetékest, köztük Lukasenkát is sznkciókkal sújtották.

A balti államok és Lengyelország közben vezető szerepet játszanak a Belaruszra történő nyomásgyakorlásban.

Az AFP tudósításainak felhasználásával.

XS
SM
MD
LG