Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Svédországban nem tapasztalják, hogy a nyájimmunitás fékezné a vírust


Stockholmi szociális otthonba érkezik egy asszony 2020. május 4-én.
Stockholmi szociális otthonba érkezik egy asszony 2020. május 4-én.

Svédországnak stratégiát kellett váltania: nem jött be, hogy inkább az egyéni belátásra alapoztak, mint a korlátozásokra.

Nem nagyon látni bizonyítékot arra, hogy a nyájimmunitás segítené Svédországot a koronavírus elleni harcban, hivatkozik a Bloomberg Anders Tegnellre, az ország vezető járványügyi szakemberére.

"A nyájimmunitás kérdése bonyolult" - mondta Anders Tegnell. "Nem látjuk a lakosságon az immunitás azon jeleit, amelyek lassítanák a járávány terjedését"- tette még hozzá.

Svédország különlegesebb megoldást választott a járvány ellen, ők leginkább az állampolgárok önkéntes, de a kormány által javasolt védekezésére bízták magukat a kötelező lezárások helyett. Így lényegesen jobban el is terjedt a járvány náluk, mint a környező országokban.

Egy friss felmérés szerint minden harmadik stockholmi átesett már úgy a fertőzésen, hogy a koronavírus elleni antitestek kimutathatóak voltak a szervezetükből.

Svédország ezért módosította a stratégiáját. Stefan Löfven miniszterelnök a hónap elején bejelentette, hogy betiltják a nyolcnál több fős rendezvényeket és csoportosulásokat. Emellett az alkoholárusítást is betiltották este 10 után.

Thomas Linden, a Svéd Nemzeti Jóléti és Egészségügyi Tanács egyik vezetője közben arra is figyelmeztetett, hogy az a tény, hogy pár hónapon belül elérhető lehet az oltás, nem szabad, hogy felelőtlenségre csábítsa az embereket.

"Egy harmadik hullámnál az egészséügyi rendszer még jobban túl lesz terhelve, mint eddig" - mondta.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG