Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A tünetmentes fertőzöttek szervezete is emlékezett a koronavírusra


Prágában tesztelnek 2020. október 30-án.
Prágában tesztelnek 2020. október 30-án.

Egy új tanulmány szerint a tünetmentes fertőzöttek immunrendszerének is volt extra immunvédelme a koronavírus ellen fél évvel később.

Egy kisebb mintájú, de potenciálisan fontos új tanulmány jött ki az Egyesült Királyságban, hívta fel a figyelmet a Reuters. Ebben száz olyan beteget vizsgáltak, akik elkapták az új koronavírust, de teljesen tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel vészelték át a fertőzést.

Eredményként viszont az jött ki, hogy mindenkinek volt valamilyen sejtes immunválasza fél évvel később is.

Ez arra utalhat, hogy bizonyos védettséget ezek a betegek is szerezhettek. A kutatás vezetői szerint az eredmények megnyugtatók, de ez nem jelenti azt, hogy ritka esetekben ne lehetne kétszer is elkapni ezt a fertőzést.

A SARS-CoV-2 nevű koronavírus 3-D modellje. A vörös fehérjetüskék végei koronaalakúak, innen a név.
A SARS-CoV-2 nevű koronavírus 3-D modellje. A vörös fehérjetüskék végei koronaalakúak, innen a név.

Az eredmények szerint a vizsgált betegek antitestszintje akár idővel csökkenhetett, de az immunrendszer szempontjából szintén kulcsfontosságú T-limfocita válaszuk erőteljes maradt. Az emberi T-limfociták vagy T-sejtek olyan fehérvérsejtek, amik fontos szerepet játszanak a szerzett immunválasz során.

"Bár az eredményeink alapján óvatosan optimisták lehetünk a SARS-CoV-2 fertőzés után kialakuló immunitás erősségével és hosszával kapcsolatban, ez csak egy kirakó a puzzle-ból."

- mondta Paul Moss kutatásvezető, a University of Birmingham kutatója. "Még mindig sok mindent meg kell tanulnunk, mielőtt teljesen megértenénk a COVID-19 elleni immunitás működését" – tette hozzá.

"A (korai) eredményeink azt mutatják, hogy a T-sejtek válaszai meghaladhatják a kezdeti antitestválaszt" – mondta Shamez Ladhani közegészségügyi járványügyi tanácsadó.

A T-sejtes válasz nagysága egyébként különböző volt, akiknek erősebb tünetei voltak, azoknál szignifikánsan nagyobb volt a válasz később. A kutatók szerint ez jelentheti azt is, hogy akiknek magasabb volt a sejtes válasza, azok inkább védettek lettek az újrafertőződéstől. De azt is, hogy akiknek eleve nem voltak tüneteik, azok könnyebben legyűrik a vírust erős immunválasz nélkül is.

Bár a tanulmány még nem jelent meg igazán neves szaklapban, más szakértők még nem vizsgálták felül részletesen, a hírügynökség által megkérdezett, a tanulmányban nem érintett kutatók szerint ezek az eredmények fontosak.

Charles Bangham, a londoni Imperial College immunológiai vezetője szerint az új eredmények alapján, noha a SARS-CoV-2 elleni antitest koncentrációja néhány hónapon belül a kimutatható szint alá csökken, a vírus iránti bizonyos fokú immunitás megmaradhat.

"Ez ... hosszú távon jónak ígérkezik, mind az oltóanyag fejlesztése, mind pedig az újrafertőzés elleni hosszú távú védelem lehetőségének szempontjából" – mondta Eleanor Riley, az Edinburgh-i Egyetem immunológia professzora. Hozzátette ugyanakkor, azt viszont nem tudjuk, hogy a vizsgált páciensek teljesen védettek-e az újrafertőződéstől.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG