Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor szerint jogunk van vétózni


 Mateusz Morawieczki lengyel és Orbán Viktor magyar miniszterelnök Budapesten, 2020. november 26-án.
Mateusz Morawieczki lengyel és Orbán Viktor magyar miniszterelnök Budapesten, 2020. november 26-án.

Orbán Viktor szerint Magyarország számára elfogadhatatlan, hogy az EU költségvetése kapcsán összekössék az uniós pénzt a jogállami kérdésekkel. A lengyel miniszterelnök az egész EU-t védi a vétóval, Orbán Viktor hazafias kötelességet teljesít.

Itt járt a lengyel miniszterelnök
Matusz Morawieczki lengyel miniszterelnök megbeszélésre érkezett Budapestre, Orbán Viktorral egy közös nyilatkozatot is kiadtak utána, és sajtótájékoztatót tartottak, ahol nem lehetett kérdéseket feltenni.

A magyar miniszterelnök szerint egyes nyugat-európai országok nyomást akarnak gyakorolni rá azzal, hogy "helytelennek" állítják be a magyar vétózást.

"A vétó egy törvényes eszköz. Az Unió alapszerződése ezt a jogot megadja a számunkra" - érvelt ez ellen.

Úgy érzi, hogy Magyarország legalapvetőbb érdekei sérülnének, ha a jogállamiság, a jogbiztonság ellenőrzését összekötnék az uniós pénzekkel. Ezért Orbán Viktor szerint​

"Hazafias kötelességem..."

"hazafias kötelessége is" ezt megakadályozni.

Majd újra elismételte azt az érvelését, amit az elmúlt pénteken a közmédiában mondott el: eszerint nem is a jogállamról van szó ebben a vitában, hanem a többség uralmát kényszerítenék rá az egyes országokra.

Arról is beszélt, hogy szerinte ez nem is a pénzről szól, hiszen az uniós válságkezelés uniós hitelből menne.

"Nem kapnánk egy fillért se, futnánk más kockázatát, és közben az a pénz, ami Magyarországra jön, hitelből származik"

- magyarázta Orbán Viktor.

Nem csak hitelt kapna Magyarország a helyreállítási alapból, nagyjából 5 milliárd eurónyit (mai árfolyamon 1800 milliárd forintnyit) támogatásként kapna az ország, nézte meg a Portfolio.hu. Emellett két hitel sem egyforma, önmagában azon is vesztünk, ha mi veszünk fel egyedül hitelt, a sokkal stabilabb EU helyett. Ez önmagában mintegy 200 milliárd forintos veszteséget jelenthetett a legutóbbi nagy devizaadósságunk kibocsátásakor. Az EU ugyanis 0% körüli kamattal tud euróhitelt felvenni, Magyarország legutóbb 1,66%-on vett fel 30 évre euróhitelt.

Orbán Viktor szerint felelőtlenség összekötni a költségvetést a jogállamisági kérdésekkel, mert a válság idején gyors döntések kellenek. Ráadásul a válságkezeléshez nem tartozik hozzá a jogállam ellenőrzése, nem kell erről most dönteni.

"Jogi éretelemben semmilyen szükségünk nincs arra, hogy a joguralom kérdésében most döntés szülessen" - tette hozzá.

Mateusz Morawieczki lengyel miniszterelnök azzal érvelt, hogy tulajdonképpen az EU egységéért vétóztak. Mert ez a mostani felvetés az egész Uniót szétrobbanthatja.

Szerinte a mostani költségvetéshez kapcsolt feltételrendszer "nem tudjuk, meddig vezet". De úgy vélt, ez egy eszköz lenne arra, hogy uniós pénzeket vonjanak meg egyes országoktól.

"Ez az út az EU szétveréséhez vezethet" - vélte a lengyel miniszterelnök. Úgy fogalmazott, "teljes komolysággal" mondja, hogy az uniós alapszerződés szellemiségét és így az egész EU-t is védik a mostani vétójukkal.

"Nincs idő most szétszéledni" Mateusz Morawieczki szerint, közösen kellene kezelnünk a válságot. ​"Térjünk vissza abba az Európai Unióba, ami gazdasági unió, és ami jól is tud szolgálni a különböző gazdasági problémák megoldására" - érvelt még.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG