Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor szerint aki az uniós vétónkat bírálja, azt lefizette Soros György


Mateusz Moraviecki lengyel miniszterlenök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök Brüsszelben 2020. szeptember 24-én.
Mateusz Moraviecki lengyel miniszterlenök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök Brüsszelben 2020. szeptember 24-én.

A magyar miniszterelnök nem árulta el, hogy pontosan mit akar elérni az uniós költségvetési vétóval. Nem is a jogállamról van itt szó, és aki bírálja a vétót, azokat korrumpálta Soros György.

Orbán Viktor pénteken is adott interjút a közmédiának, ebben pedig beszélt az uniós költségvetési vétónkról is. Szerinte nem Magyarország és Lengyelország zsarolja az EU-t.

Soros egy szerdai cikkel irányította volna az EU-t

Ő úgy látja a helyzetet, hogy inkább Soros György fenyegeti Magyarországot. Szerinte ugyanis

"az történt, hogy Soros György tegnap-tegnapelőtt egy nagy írást tett közzé, amiben leírja, hogy kinek mit kell csinálnia."

Orbán Viktor szerint Soros György ezzel a cikkel "utasításokat ad tulajdonképpen a brüsszeli bürokratáknak, hogy most akkor mit kell tenni". De nem vált be a terve, mert az uniós vezetők a tárgyalásokban bíznak.

Orbánék "szétlopják az országot "
Soros György ugyanis szerdán írt egy cikket többek közt arról, hogy Orbán Viktor és baráti köre "szétlopja az országot", és Magyarország és Lengyelország sem állná ki a jogállamiság próbáját, ez jelképezi Orbán és Kaczynski "személyes és politikai korrupciójának" a gátját.

Kérdésre elmondta, hogy akik szerint a vétó miatti késlekedéssel bajba kerülhetnek az unió déli országai, azokat lefizette Soros György, hogy ezt mondják.

"Akik ezt mondják Európában, azok azok az emberek, akiket Soros György fizet" – indokolta a magyar miniszterelnök.

Soros Györgyről általában is nagyon rossz véleménye van Orbán Viktornak, ezt újra elmondta. Szerinte előbbi a "világpolitika legkorruptabb embere", aki indokolatlanul rágalmazza Magyarországot.

A vitatott magyar jogbiztonságra, jogállamiságra nem tértek ki a beszélgetésben, csak annyiban, hogy Orbán Viktor szerint a jogállamiság alatt nem a jogállamiságot kell érteni, hanem más politikai szempontokat, amit egyes országok akarnak.

Nem mondott konkrét dolgot arra, hogy milyen megoldást lát számára és a lengyel kormánynak is elfogadhatónak. De Orbán Viktor szerint ez a vita leginkább a migrációról szól. És azt akarja, hogy ne lehessen kétharmaddal döntést hozni az EU-ban, hanem csak egyhangú döntésekkel, mert különben a többség elnyomása fog érvényesülni.

Akkor mehetünk akár Kínához is

Ha elhúzódik a vita, akkor is ugyanúgy fog költeni a magyar kormány jövőre, mivel Orbán szerint tudunk felvenni hitelt, hiszen múlt héten is 30 éves államkötvényeket tudtunk eladni a hitelezőinknek.

"Fejlesztés, program, Magyarországon nem fog elmaradni, a Brüsszellel folytatott viták miatt, mert hitelt – még egyszer mondom, a múlt heti tapasztalatok alapján biztosan mondom – azt mi is tudunk felvenni."

Orbán szerint "nem is akármekkora hitelt vettünk fel" , és bár ettől nem boldog, de több mint 2,5 milliárd eurót (nagyjából 900 milliárd forintot) tudtak kölcsönkérni a nemzetközi hitelezőktől. "Az benn van a zsákban" – mondta Orbán Viktor, aki szerint az uniós költségvetés körül létrejött bizonytalanság miatt is kellett az a nagy kölcsön. Ennek fele tíz évre, másik fele 30 évre szóló devizaadóssága lesz Magyarországnak.

Elmondta, hogy az unió extra pénzügyi forrásai, a válságkezelésre létrehozott alapok is uniós eurókötvényekből jönnek össze, aminek egy részéért az egész EU áll majd jót. Ebből ő szívesen kimaradt volna, de inkább szolidaritásból nem akartunk kimaradni a mentőcsomagokból, azaz"nem akartuk egyedül hagyni azokat az országokat, akik bajban vannak."

A miniszterelnök érvelése szerint a magyar önálló hitelfelvétel és az uniós hitelfelvétel is csak hitel, ezért Orbán Viktor úgy gondolja, hogy "ennek a vitának nincs köze a pénzhez."

Egyik hitel nem olyan mint a másik hitel
Azt érdemes tudni, hogy az uniós egy lényegesen stabilabb gazdasági egység, lényegesen olcsóbban tud hitelt felvenni, mint Magyarország egyedül. Itt olvashat még magyarul az uniós programról.

Orbán Viktor hozzátette, hogy azokról a hitellehetőségektől pedig még nem is beszélt, amit Kínától tudunk felvenni, tehát szerinte ez azt jelzi, hogy "nagyon stabil" a magyar gazdaság. Annyira, hogy a válságot nem csak átvészeljük, hanem közben is fejlődni tudunk majd.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát! Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG