Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

300 ember kapott életfogytiglant a 2016-os török puccs tömegperében


A török elnök és felesége. Emine Erdogan drága Channel táskája közismert.
A török elnök és felesége. Emine Erdogan drága Channel táskája közismert.

Életfogytiglani börtönre ítélt több mint 300 egykori pilótát és más gyanúsítottat egy török bíróság abban a tömeges perben, amelyet a Recep Tayyip Erdogan elnök elleni 2016-os véres puccskísérlet nyomán indítottak.

A hatóságok Fethullah Gülent, az Egyesült Államokban élő muszlim hitszónokot, Erdogan egykori szövetségesét vádolják a sikertelen puccskísérlet megszervezésével. Mozgalmát terrorista csoportnak minősítették, de a 79 éves vallási vezető tagadja a vádakat.

A 2016-os puccskísérlet idején összesen 251 ember halt meg és több mint kétezren megsebesültek.

Hamar jött a megtorlás

A kaotikus államcsínyt gyorsan követték az éveken át elhúzódó kormányzati megtorló intézkedések, melyek során több tízezer embert letartóztattak le vagy bocsátottak el állásából.

Az ítélethirdetés előtt, melyet Törökország legnagyobb bírósági termében tartottak, az egyik bíró több tucat biztonsági őr jelenlétében többször is ráparancsolt az egyik tiltakozó vádlottra, hogy üljön le.

A bíró többszörös életfogytiglani büntetést rótt ki a légierő 27 pilótájára, akik bombatámadást intéztek a főváros, Ankara ellen. Hasonló büntetést kaptak olyan polgári személyek, akik a fővároshoz közeli Akinci katonai támaszpontról szervezték a puccskísérletet.

Az AFP által megszerzett bírósági dokumentumok szerint 337 vádlott gyilkosságért, továbbá az alkotmányos rend megsértéséért és az Erdogan elleni gyilkossági kísérletért kapott életfogytiglani börtönbüntetést.

Hatvan gyanúsítottat különböző hosszúságú büntetésre ítéltek, míg 75-öt felmentettek.

“Megtörtént az igazságszolgáltatás”

Így kommentálta az AFP-nek az ítéleteket Ufuk Yegin, az áldozatok családjait tömörítő szövetség képviselője.

"Nagyon fontos tárgyalás volt ez a török igazságszolgáltatási rendszer és az ország szempontjából" - tette hozzá Muaz Ergezen, az áldozatok egy másik ügyvédje.

"Ez a per bekerül a történelembe” - tette hozzá.

Hulusi Akar egykori vezérkari főnököt - a mostani védelmi minisztert - és más magasrangú tiszteket egy éjszakán át tartottak fogva egy katonai támaszponton, mielőtt 2016. július 16-án reggel kiszabadították őket.

A puccskísérlet idején F-16-os vadászgépek bombázták a török parlament épületét, az elnöki palota közelében vezető utat, valamint a különleges erők és az ankarai rendőrség főhadiszállását.

Az államcsíny-kísérlet idején Erdogan Törökország déli részén nyaralt.

A bombatámadásban 68 ember vesztette életét és több mint 200-an megsebesültek. Kilenc polgári lakos akkor halt meg, amikor a katonai támaszpont bejáratánál megpróbálta megállítani a puccsistákat.

2800 életfogytiglani büntetés

A csütörtöki ítélet a 2017. augusztusában kezdődött tárgyalásra tesz pontot. A perben közel 500 gyanúsított ügyében hoztak ítéletet.

Kemal Batmaz üzletember, akit az egyik puccsista támogatásával vádoltak, több súlyosbított életfogytiglani büntetést kapott az Erdogan megdöntését célzó szervezkedésben való részvétel miatt.

A súlyosbított életfogytig tartó szabadságvesztés szigorúbb fogvatartási feltételeket jelent. Ez a büntetési forma váltotta fel a 2004-ben eltörölt halálbüntetést, amelyet Törökország azért szüntetett meg, hogy csatlakozni tudjon az Európai Unióhoz.

Ugyan a puccskísérletet gyorsan elfojtották, emléke még mindig kísérti Törökországot. Eddig több mint 2800 embert börtönöztek be életfogytig, és a bíróságok 4500 vádlottat ítéltek el 2016 júliusa óta a törökországi perekben.

Tömeges elbocsátások és a média elhallgattatása

A lázadást követő kormányzati rendteremtés elnémította a kritikus hangokat a médiában, miközben több tízezer embert tartóztattak le országszerte.

Több mint 100 ezer közalkalmazottat, köztük tanárokat és bírákat menesztettek vagy függesztettek fel állásából, mert azzal gyanúsították őket, hogy kapcsolatban álltak Gülen mozgalmával.

A letartóztatások napjainkban is folytatódnak, bár nem olyan tömeges méretekben, mint korábban. A gyanúsítottak nagy száma ellenére még egy külön per folyik 521 gyanúsítottal, az elnöki testőrség szerepét vizsgálva. Az Erdogan elleni meghiúsult puccskísérlettel kapcsolatos perekből 10 még mindig folyamatban van - jelentette az Anadolu állami hírügynökség.

XS
SM
MD
LG