Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ostrom alatt van Tigré fővárosa


Tigréi harcok elől elmenekült etióp nő a szudáni-etióp határnál, Hamdayet faluban, 2020. november 22-én.
Tigréi harcok elől elmenekült etióp nő a szudáni-etióp határnál, Hamdayet faluban, 2020. november 22-én.

Az etióp kormány elmondása szerint elkezdődött a végső ütközet az Etiópia észak részén található Tigrében. A tartományban november eleje óta folynak a harcok, nem sokkal azután, hogy a helyi vezetők illegitimnek nyilvánították a szeptemberi választás eredményét és Abiy Ahmed Ali miniszterelnök kormányát.

Válaszul a kormány felvetette, hogy terrorszervezetté nyilvánítsák a tartományban élő tigrinya népcsoport pártját, a katonai szárnnyal is rendelkező Tigréi Felszabadító Népfrontot (TPLF).

Három hete folynak a harcok

A TPLF és Abiy Ahmed Ali kormánya – utóbbi elsősorban a többségi oromo és amhara népcsopokat képviseli – között már hosszú ideje növekedett a feszültség. 2019-ben Abiy Ahmed Ali megpróbálta beolvasztani a TPLF-et saját országos pártjába, a Jólét Pártba.

Az etiópiai népesség 6 százalékát kitevő, Tigré tartományban viszont a többséget alkotó tigrinyák pártja azonban ezt elutasította. Attól tartva, hogy az összeolvadás véget vetne a korábbi, decentralizált, a tartományok és népcsoportok autonómiájára épülő hatalmi struktúrának.

Október végén a miniszterelnök új tábornokot nevezett ki a tigrinya haderő élére, őt nyíltan nem fogadták el a TPLF vezetői. Nyílt összecsapásra végül november 4-én került először sor, amikor a TPLF fegyveresei állítólag megtámadtak egy állami fegyverraktárat Tigrében.

A kormány válaszul az egész tartományban statáriumot vezetett be, a tartományi vezetés helyére „ideiglenes kormányt” neveztek ki, majd a hadsereg általános offenzívát indított Tigré ellen, elfoglalva több várost.

Abiy Ahmed héten a lázadóknak három napos ultimátumot adott, hogy megadják magukat, majd mivel erre nem került sor, utasítást adott a főváros bevételére is.

Civileket is bombáztak

Helyiek beszámolója szerint az offenzíva során a hadsereg több alkalommal is civilekre támadt, a konfliktus rövid idő alatt etnikai tisztogatássá vált.

„Láttam, hogy levágott emberek hulláját dobják az utcára. Más sebesülteket egy kötéllel kötöttek egy riksa után. Félelemetes és szörnyű, ami történt, a tigrinyákat levadásszák és megölik. Mindent kifosztanak és a térségünket tankokkal támadták.”

–mondta Reutersnek a 48 éves Araqi Naqashi, aki Szudánba menekült a tigréi harcok elől.

"Mindenkit megöltek, aki azt mondta, hogy tigrinya. Ellopták a pénzünket, az állatainkat, a terményeinket a házainkból, csak a rajtunk lévő ruhákban futottunk el.”

– állította a nő.

Hayali Kassi, a 33 éves sofőr arról számolt be hogy civileket is bombázott az etióp légierő. Mások machetés támadásokról, utcai lövöldözésekről számoltak be.

Abiy Ahmed, aki 2019-ben Nobel-békedíjat kapott az Etiópia és Eritrea közötti békemegállapodás megteremtéséért, tagadta, hogy a támadás során civileket öltek a katonák.

Azt ígérte, hogy a főváros elfoglalásakor elkerülik a civil célpontok támadását, és biztosítják, hogy a háború elől menekülő emberek biztonságba jussanak.

Eddig mintegy 43 000 tigréi lakos menekült a szomszédos Szudánba, ám humanitárius szervezetek szerint több határátkelőnél etióp katonák állták el a menekültek útját, megakadályozva, hogy kijussanak a konfliktuszónából.

A hírügynökségnek nyilatkozó menekültek eritreai katonákat is láttak a támadók között, ezt viszont mind az etióp mind az eritreai kormány is tagadja. A TPLF viszont különösen ellenséges viszonyban van Eritreával, ezért lehet az, hogy a menekültek a keskenyebb határszakaszon próbálnak inkább Szudán felé menekülni.

Kezdődik az éhezés is

Az Iszlám Segélyszervezet szudáni vezetője szerint a két ország között humanitárius válság van kibontakozóban: a menekülteknél csak néhány napra elegendő élelem maradt, és nincs megbízható élelem-utánpótlásuk. Elmondása szerint a menekültek között sok a kisgyermekes anya, akiken már látszanak az éhezés jelei.

Etióp menekültek a szudáni Fashala menekülttáborban 2020. november 24-én.
Etióp menekültek a szudáni Fashala menekülttáborban 2020. november 24-én.

Arról, hogy mi zajlik most a városban, nehéz megbízható információkat szerezni, mivel az etióp kormány teljes hírzárlatot rendelt el, az internetelérést is korlátozták Tigrében.

A Mekelléből kijutott hírek szerint szombaton tüzérségi támadás érte a város központját, miközben a TPLF fegyveresei felkészültek az utcai harcokra.

A TPLF katonai szárnya a hírek szerint mintegy 250 ezer embert tud mozgósítani, és komoly fegyver- és lőszerkészlettel rendelkeznek, így nem kizárható a félmilliós város elhúzódó ostroma.

Az etióp hadsereg szóvivője ezzel szemben az állami hírcsatornán azt mondta, néhány nap alatt el tudják majd foglalni a várost.

XS
SM
MD
LG