Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szájer József elismerte, hogy részt vett a brüsszeli szexpartin


Szájer József közleményben reagált azokra a sajtóinformációkra, amelyek beszámoltak arról, hogy egy – azóta már lemondott – magyar európai parlamenti képviselő is részt vett egy brüsszeli szexpartin.

"A lapok beszámoltak róla, hogy pénteken Brüsszelben egy privát partit tartottak. Én is ott voltam. Miután a rendőrség kérte, hogy igazoljam magam – nem volt nálam azonosító okmány – közöltem, hogy az Európai Parlament képviselője vagyok. A rendőrség folytatta az eljárást, és végül szóbeli megrovásban részesítettek és hazavittek. Nem fogyasztottam drogokat. Felajánlottam a rendőrségnek, hogy végezzenek rajtam tesztet, de nem végeztek, A rendőrség szerint egy ecstasy-tablettát találtak, de az nem az enyém volt. Nem tudom kié volt és hogy került oda. Nagyon sajnálom, hogy megszegtem a koronavírus-előírásokat, ez nagyon felelőtlen volt tőlem. A vasárnapi lemondásommal levontam a politikai és a személyes következményeket.

Elnézést kérek a családomtól, a kollégáimtól és a szavazóimtól. Arra kérem őket, hogy a harminc év elkötelezett és kemény munka tükrében tekintsék a hibámat. A botlásom teljesen személyes, csak én tartozom érte felelősséggel. Arra kérek mindenkit, hogy ne terjesszék ki [ezt az ügyet] a hazámra vagy a politikai közösségemre.”

A politikus egy magyar nyelvű közleményt is kiadott, amely a fent idézett eredetileg angol nyelven megjelent szöveggel azonos, mindössze az utolsó bekezdés hiányzik belőle.

Hivatkozhat-e EP-képviselő a mentelmi jogára?

A Politico cikke szerint a politikai immunitás kihágásokra nem vonatkozik. Az Európai Parlament a lap kérdésére azt írta, hogy nem kommentálnak folyamatban lévő nyomozásokat. Az EP szabályzata szerint a testület nem foglalkozik olyan vétségekkel, amelyeket a képviselők a parlamenti munkájukon kívül követnek el.

Az Európai Parlamentnek nincs külön fegyelmi bizottsága, akkor függesztik fel csak egy képviselő mentelmi jogát, ha azt annak az országnak az ügyészsége kéri, ahol a kihágást, bűncselekményt elkövették. Eddig a belga rendőrség nem kereste meg az EP-t, és mivel apró kihágásról van szó, nem várhatóak további lépések az Európai Parlament részéről.

Belgiumban a jelenleg érvényes járványügyi előírások szerint legfeljebb négy ember találkozhat, és részleges lakhelyelhagyási tilalom is érvényben van.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG