Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kizárnák Deutsch Tamást a néppárti frakcióból, de nem biztos, hogy sikerül


Deutsch Tamás az Európai Parlament plenáris ülésén. A fideszes politikus kizárásának kezdeményezői szerint Deutsch olyan nyilatkozatokat tett, amelyek alapján nincs helye a frakcióban
Deutsch Tamás az Európai Parlament plenáris ülésén. A fideszes politikus kizárásának kezdeményezői szerint Deutsch olyan nyilatkozatokat tett, amelyek alapján nincs helye a frakcióban

Egymás után gyűlnek a Fidesszel vagy fideszes politikusokkal kapcsolatos botrányos ügyek, a nyugat-európai sajtó rendszeresen a vezető hírek között számol be a magyar kormánypárt döntéseiről, megnyilatkozásairól. A költségvetési vétófenyegetés a legkomolyabb ügy, de nem emiatt zárnák ki Deutsch Tamást a frakcióból.

December 9-én, azaz jövő héten szerdán tűzi napirendjére az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciója Deutsch Tamás, a Fidesz magyar néppárti delegációvezetője kizárásának ügyét. A kezdeményező egy osztrák néppárti politikus, Othmar Karas, aki minderről levélben tájékoztatta a frakció valamennyi tagját.

A kezdeményezéshez harminc képviselő csatlakozott, akik valamennyien egyetértettek abban, hogy Deutsch olyan nyilatkozatokat tett, amelyek alapján nincs helye a frakcióban. Két interjúját idézik, amelyekben Manfred Weber megnyilatkozását a Gestapo, illetve az ÁVH szlogenjeihez hasonlította a magyar politikus. Weber frakcióvezető ugyanis azt mondta, hogy akinek nincs takargatnivalója, annak nem kell tartani a jogállamiság és a költségvetési kifizetések összekapcsolásától. Deutsch szerint ez az érvelés a náci és kommunista időkben volt használatos.

Othmar Karas levelét aláírták többek között lengyel, finn, dán és más nemzetiségű képviselők is. Közös álláspontjuk, hogy az elnyomó diktatúrák és az Európai Unió között a legnagyobb különbség éppen a jogállamiság, a független igazságszolgáltatás, a szólás- és sajtószabadság és az önkényeskedéstől való védelem. Azt pedig, hogy mi sérti vagy nem sérti a jogállamiságot, nem politikusoknak vagy újságíróknak, hanem a független bíróságnak kell eldöntenie. Így fejezik be a levelet:

“Sokkolók és szégyenteljesek Deutsch Tamás nyilatkozatai, amelyeket többször megismételt. Az EPP képviselőcsoport nem engedhet a jogállamiságból. Deutsch Tamásnak nem szabad tovább aláásnia az EPP képviselőcsoportjának hitelességét”.

A témáról vita és szavazás várható

Az Európai Néppártnak 187 tagja van az EP-ben. Kérdés, hogy milyen álláspontot foglalnak majd el a német kereszténydemokraták. Daniel Caspary, a CDU-s delegáció vezetője azt mondta a Politicónak:

"Feltételezem, hogy Deutsch valamikor bocsánatot fog kérni. Sürgősen meg kell oldanunk a költségvetési vitát. Azt tanácsolom, hogy egy ilyen provokációra ne válaszoljunk most”.

A helyzet azért is különös, mert a Fidesz tagságát tavaly tavasszal felfüggesztették az Európai Néppártban, ez azonban nem érintette az európai parlamenti frakcióban betöltött tagságukat, holott ennek lényegesen nagyobb a politikai súlya.

Megszólalt az ügyben Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke is, aki rendszeresen bírálja Orbán Viktort és a Fideszt is, és azt kérdezte a Twitteren, hogy

vajon mit kell még tennie a Fidesznek, hogy rájöjjetek, nem illenek a mi családunkba”.

Ezt felszólításként is lehet értékelni arra vonatkozóan, hogy szánják el magukat a tagpártok, és zárják ki a Fideszt. Ennek azonban éppen Donald Tusk a legnagyobb akadálya, mert az elnök kijelentette, hogy ilyen szavazásra csak személyes találkozón kerülhet sor, az pedig leghamarabb 2021 őszén lehet.

Valószínűleg a Deutsch-, a Szájer- és a Demeter Szilárd-féle botrányok, illetve mindezek megkoronázásaként az uniós költségvetések blokkolása nem javítják sem a Fidesz, sem Deutsch esélyeit.

Deutsch Tamás közleményében azt írja, hogy “a kizárási kezdeményezés kimeríti a politikai családon belüli erőszak fogalmát”.

Gulyás Gergely: várjunk

Ezt felelte arra a kérdésre a kormányinfón a Miniszterenökséget vezető miniszter, kilép-e a Néppártból a Fidesz, ha kizárják Deutsch Tamást. Az ügyre egyébként úgy reagált a politikus, hogy jó lenne, ha a viták higgadt keretek között maradnának. A demokratikus véleménynyilvánítás védendő. Amit szabad Manfred Webernek, azt szabad Deutsch Tamásnak is - érvelt Gulyás Gergely.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Arató László

    Arató László a Szabad Európa brüsszeli tudósítója. Több mint harminc éve újságíró, 2013 óta dolgozik az EU fővárosában. Jelenleg több független lapot, rádiót tájékoztat rendszeresen az Európai Unióval és a NATO-val kapcsolatos fejleményekről.

XS
SM
MD
LG