Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

"Kemény döntések" előtt áll a NATO, Kína és Oroszország a két fő rivális


Ukrajnával közös NATO-hadgyakorlat a herszoni régióban 2020. szeptember 23-án.
Ukrajnával közös NATO-hadgyakorlat a herszoni régióban 2020. szeptember 23-án.

Megreformálná magát a NATO, jobban készülne egyebek mellett a klímaváltozás, a jövőbeli járványok és más, új típusú veszélyek ellen is.

A NATO-nak

"meg kell hoznia néhány kemény döntést",

mondta Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a szövetség külügyminisztereinek keddi online találkozója után.

A külügyminiszterek egy 67-oldalas jelentést kaptak a szövetségtől, ami a NATO megújulását célozza, írja a Szabad Európa központi szerkesztősége.

Több a probléma

Eszerint a NATO fontos új kihívásai közt

  • a "kitartóan agresszív Oroszország" mellett
  • "Kína felemelkedése" is

szerepel. A jelentés kiemeli, hogy míg a hidegháború alatt csak egy ellenféllel volt dolga szövetségnek, most Kína és Oroszország folytán két "rendszerszintű rivális" mellett a terrorizmussal is meg kell küzdeniük.

A jelentés összesen nagyjából 140 változtatási javaslatot tartalmaz, külön ülésezhetnének az EU-s vezetők, külön intézmény alakulna a Kínával szembeni egységesebb fellépés érdekében vagy épp nagyobb költségvetést és több embert rendelnének a NATO-főtitkár alá.

Ez a jelentés lehet az alapja a NATO 2010-es "stratégia koncepciójának" megújításához. Ez a stratégia egyébként Oroszországot még partnerként szerette volna kezelni.

A NATO-országok vezetői jövő év elején dönthetnek stratégia irányváltásról. Ez a külügyminiszteri megbeszélés változtatások a politikai megalapozását készítheti elő, szerdán még folytatódnak a megbeszélések.

Bár név szerint nem említik Magyarországot és Törökországot, a jelentés szerint valahogy úrrá kell lenni azokon a helyzeteken, amikor egy-egy tagállam egyedül akadályozza a közös döntést, írja a Reuters.

Magyarország az Ukrajnával való szorosabb együttműködést akadályozza, Törökország pedig ugyanezt teszi Izrael esetében.

Külön kitértek az afganisztáni kivonulás helyzetére is, ott szintén jövő év elején várnak fordulópontot.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG