Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Előrehozott téli szünetet kér a PDSZ


A hadsereg fertőtleníti az orosházi Vörösmarty Mihály általános iskolát 2020. október 24-én.
A hadsereg fertőtleníti az orosházi Vörösmarty Mihály általános iskolát 2020. október 24-én.

Azt kéri a szakszervezet, hogy a járvány miatt a téli szünetig hátralévő két hetet ne most tanítsák le az iskolákban, hanem júniusban, amikor várhatóan nem lesz ekkora a fertőzésveszély.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azt javasolja, hogy ne tartsák meg a karácsonyi szünetig hátralévő tanítási napokat, mert csökkenteni szeretnék a vírus terjedésének lehetőségét az iskolákban.

A kiesett két hetet szerintük június 16-ától 30-ig lehetne pótolni, ami várhatóan kevésbé kockázatos időszak lesz, mint a mostani. Emellett a "nehézkesen működő online oktatás" helyett akkor már lehetne rendesen, közösségben dolgozva tanulni és tanítani.

A PDSZ szerint ennek a két hétnek az átrendezése nem okozna különösebb fennakadást, már csak azért sem, mert júniusban az intézményekben jellemzően kirándulásokat, év végi ismétléseket tartanak, közösségi programokat szerveznek.

"A járvány most egy komoly helyzetet jelent. Ezt a két hetet pedig vissza lehetne nyerni év végén" - mondta Nagy Erzsébet, a szakszervezet országos választmányának tagja a Szabad Európának.

"Az a baj, hogy olyan hozzállást látunk, hogy ha bármit javasolunk, azt talán valamiféle dacból, de csak azért sem akarja úgy csinálni az állam" - tette hozzá.

A PDSZ szerint emellett György István államtitkár nem megfelelően ismertette a pedagógusok teszteléséről közreadott részadatokat. Az államtitkár például több résztvevőre számított, és alacsonynak ítélte meg a fertőzöttségi arányt.

Ezekre a PDSZ szerint tudható a válasz, és a kormánynak is tudnia kéne, hiszen sokszor szóltak már róluk.

Egyrészt sok technikai dolgozó panaszolta, hogy nem kerülhetett rájuk sor, mert – érthetetlen módon – intézményükben csak a pedagógusokat tesztelték. A másik ok a leginkább húsba vágó – és nem a kormánynak: hónapok óta kérik, hogy a kormány egyszerűsítse a foglalkozási megbetegedésért járó 100%-os táppénz igénylésének módját, hogy az, aki megbetegszik, azonnal megkaphassa. Ez a mai napig nem történt meg.

Szerintük az az elsődleges oka az alacsony tesztelési hajlandóságnak, hogy sokan járnak a tartalékaik végén, így egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy 60 százalékos bérért üljenek otthon.

Emellett értelemszerűen azok sem jelentek meg a tesztelésen, akik már most karanténban vagy betegállományban vannak. Azt külön sérelmezték, hogy

az államtitkár nem árulta el, hogy hány intézményben találtak fertőzést.

Külön megtévesztőnek tartják, hogy az államtitkárnak úgy jött ki az 1,64 százalékos pozitivitási ráta a tesztek után, hogy a nem vizsgált dolgozókat is belevette, a teljes létszámmal osztott. A szerintük fontosabb számot, a pozitív esetek arányát az államtitkár nem árulta el, és az sem nyilvános információ, hogy hányan vannak karantéban vagy betegállományban az érintett dolgozók közül.

A szakszervezet úgy véli, a jelenlegi helyzetet nem lehet a kormány által mutatott optimizmussal irányítani, és szerintük a szünet javasolt átrendezése az egyetlen jó megoldás.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG