Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az USA szinte teljesen kitiltotta a kínai textilt


Munkások gyalogolnak a kerítés mellett egy hivatalosan oktatási központként működő dabancsengi komplexumban, az Ujgur Autonóm Területen, 2018. szeptember 4-én.
Munkások gyalogolnak a kerítés mellett egy hivatalosan oktatási központként működő dabancsengi komplexumban, az Ujgur Autonóm Területen, 2018. szeptember 4-én.

Az ENSZ szerint nagyjából egymillió muszlim ujgurt tarthat Kína kényszermunkatáborokban az ország északnyugati részében. Ez a terület adja az ország gyapottermelésének csaknem egészét. Most az USA kitiltotta az egyik legnagyobb ottani félkatonai gyapottermelő cég áruit.

Az USA kitiltotta az egyik legnagyobb kínai gyapottermelő cég a Xinjiang Production and Construction Corps (XPCC) gyapotáruit, írja a Reuters.

Az ország északnyugati részén termelő cég adja a világ gyapottermelésének 6 százalékát, és teljes a kínai gyapottermelés csaknem harmadát.

Kényszermunkából jött az olcsó textil

A kínai hadsereghez köthető cég egész városokat irányít Kína északnyugati részén,

egyfajta állam az államban,

amely az USA szerint közvetlenül hasznot húz az etnikai és vallási alapon bebörtönzött ujgur kisebbség kényszermunkájából, írta korábban a Guardian. Az ENSZ szerint nagyjából egymillió ujgurt zárhattak munka- és átnevelőtáborokba Kínában.

Őrtorony és megerősített kerítés a Kunshan ipari parkban, Hszincsiang régióban, 2018. december 3-án.
Őrtorony és megerősített kerítés a Kunshan ipari parkban, Hszincsiang régióban, 2018. december 3-án.

Az USA júliusban kizárta a céget az amerikai pénzügyi rendszerből, most pedig az áruikat is lényegében kitiltotta, azaz az amerikai vámhatóságnak azonnal le kell foglalnia a gyapottermékeiket.A lépésnek elsöprő hatása lehet az amerikai ruházati cégekre.

"Ez tulajdonképpen minden kínai gyapotalapú textilmportot megakadályoz"

- mondta a hírügynökségnek egy kínai központú gyapotkereskedő.

Az összetett ellátási láncokban ugyanis nagyon nehéz lesz felktutatni, hogy valamilyen Kínából származó, gyapotalapú terméknél felhasználták-e az XPCC termékeit.

"Azon múlik, hogy mennyi bizonyítékot akarnak. Ha valódi bizonyítékot akarnak, hogy ezt a gyapotot [az XPCC-ét -a szerk.] nem használták, az elképesztően nehéz lesz felmutatni"

- tette hozzá a kereskedő.

"Kína rendszerszerűen használja ki a hszincsinagi régióban alkalmazott kényszermunkát, és ennek minden amerikai céget és vásárlót zavarnia kéne"

- mondta Mark Morgan, az USA vámhatóságának ideiglenes vezetője.

Az olyan ruhaipari óriások, mint a Gap, a Patagonia vagy a Zarát tulajdonló Inditex tagadták a hírügynökségnek, hogy hszincsiangi gyárakból szereznének be közvetlenül árut. De azt nem tudták megerősíteni, hogy a beszállítóik sem szereznek be onnan alapanyagokat.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG