Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Titkos katonai információkat adhatott ki egy orosz tudós


Anatolij Gubanov (jobbra) magyaráz az ismeretlen dátumú képen.
Anatolij Gubanov (jobbra) magyaráz az ismeretlen dátumú képen.

Őrizetbe vették és februárig előzetes letartóztatásba helyeztek egy orosz tudóst, Anatolij Gubanovot. A gyanú szerint államtitok részét képező, rakétákra vonatkozó információkat adhatott ki.

Az orosz bíróság csütörtökön elrendelte Anatolij Gubanov előzetes letartóztatását. A hiperszonikus repülőgépekre szakosodott férfi a Moszkvai Fizikai és Technológiai Intézet oktatója. A TASS hírügynökség jelentése szerint Gubanov titkos repülési fejlesztési adatokat adott át külföldön.

Húsz évet is kaphat

A bíróság az ügy részletei miatt zárt ajtók mögött döntött, ennek értelmében Gubanov februárig, az első tárgyalásig őrizetben marad, írja a Szabad Európa központi szolgálata. A Reuters megpróbálta elérni a férfi ügyvédjét, védője azonban nem kommentálta a bíró döntését.

Ha a tudóst bűnösnek találják, hazaárulás vádja miatt akár 20 évre is ítélhetik. A részletekre nagy valószínűséggel jó darabig nem derülhet fény, mivel a hazaárulási ügyek minősített adatokat tartalmaznak.

"Cirkon" hiperszónikus rakétát tesztel az orosz hadsereg Gorskov admirális nevű hajója a Fehér-tengeren, 2020. október 7-én.
"Cirkon" hiperszónikus rakétát tesztel az orosz hadsereg Gorskov admirális nevű hajója a Fehér-tengeren, 2020. október 7-én.

A honvédelmi, valamint az orosz ipari vállalatokkal szemben elkövetett árulás vádja nem egyedi, többeknek is bíróság elé kellett állnia hazaárulás vádja miatt.

Novemberben 13 év börtönre ítéltek egy férfit, aki a gyanú szerint katonai titkokat próbált meg átadni az Egyesült Államoknak. Októberben pedig egy katonát és testvérét vették őrizetbe a hatóságok, mert állítólag államtitkokat adtak át Észtországnak.

Kiemelt ágazat

Oroszország a hiperszonikus repülőgépek és rakétákra stratégiailag fontos katonai előnyként tekint.

Októberben Valerij Geraszimov vezérkari főnök bejelentette, hogy sikeresen tesztelte a Cirkon manőverező robotrepülőgépet a Barents-tengeren, amely óránként akár 9500km/h-val is képes repülni. Vlagyimir Putyin az ország szempontjából „óriási eseménynek” nevezte a bejelentést.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG