Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Dezinformációs és más hibrid módszerek”: Oroszország aláássa a demokratikus folyamatokat?


 Az EBESZ megfigyelői és ukrán határőrök egy ellenőrző pontnál Luhanszk-régió határán, 2020. november 10.
Az EBESZ megfigyelői és ukrán határőrök egy ellenőrző pontnál Luhanszk-régió határán, 2020. november 10.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) december 3-i ülésén az amerikai külügyminiszter-helyettes felelősségre vonta Oroszországot a régió demokratikus folyamatainak aláásása, valamint saját népe elleni emberi jogi jogsértések elkövetése miatt. A politikus továbbá felszólította Aljakszandr Lukasenkát, hogy mondjon le.

Stephen Biegun, az Egyesült Államok külügyminiszter-helyettese arra használta az EBESZ ülését, hogy Oroszországot felelősségre vonja a tagállamok szuverenitásának és területi integritásának megsértése, a régió demokratikus folyamatainak aláásása, valamint saját népe elleni emberi jogi jogsértések elkövetése miatt.

„Az EBESZ területén a szuverenitás és a területi integritás legsúlyosabb megsértésének továbbra is Oroszország Kelet-Ukrajna elleni folyamatos agressziója és a Krím megszállása számít"- mondta Biegun december 3-án, az EBESZ miniszteri találkozójának első napján.

Moszkva 2014 márciusában megszállta a Krím-félszigetet, amely lépés arra késztette az Európai Uniót, az Egyesült Államokat és több más országot is, hogy szankciókat vezessenek be Oroszország ellen.

Oroszország továbbá aktívan támogatja a szeparatistákat a kelet-ukrajnai konfliktusokban, amelyekben 2014 áprilisa óta több mint 13 ezer ember vesztette életét.

Oroszország dezinformációval ássa alá a demokráciát a régióban

„Oroszország Ukrajnában és másutt tett fellépéseivel - a nemzetközi jog és az EBESZ alapelveinek kirívó figyelmen kívül hagyása mellett - az európai biztonsági környezet széleskörű romlását okozta" - mondta Biegun, aki szerint a Kreml orosz erőket tart fent Moldovában és Grúziában a „befogadó nemzetek beleegyezése nélkül”.

Biegun emellett azzal vádolta Oroszországot, hogy „dezinformációs és más hibrid módszereket” használ „más államok demokratikus folyamatainak aláásására”, miközben megsérti az orosz emberek emberi jogait és alapvető szabadságjogait is.

Belarusz: „brutális” emberi jogi jogsértések

Az amerikai külügyminiszter-helyettes az utcai tüntetések visszaszorítása érdekében gyakorolt erőszak következtében elkövetett „brutális” emberi jogi jogsértések miatt beszélt Belaruszról is; felszólította Aljakszandr Lukasenkát, hogy az augusztusi vitatott elnökválasztásokat követően mondjon le.

„A hatóságoknak el kell engedniük a politikai foglyokat, újságírókat és mindazokat, akiket igazságtalanul tartanak fogva. Értelmes párbeszédet kell kezdeményezniük az [ellenzéki] Koordinációs Tanáccsal és a belarusz civil társadalommal” - mondta Beigun.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG