Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nyelvi ombudsman: jövőre az ukrajnai üzletekben csak ukránul lehet beszélni a vásárlókkal


Az ungvári Szent Kereszt felmagasztalása görögkatolikus templom.
Az ungvári Szent Kereszt felmagasztalása görögkatolikus templom.

Tarasz Kremeny, az ukrán államnyelv védelmével megbízott ombudsman közölte, hogy 2021. január 16-től az ukrajnai vásárlókat csak az államnyelven, azaz ukránul beszélve lehet kiszolgálni.

Az Ukrajnáról szóló törvény ’Az ukrán, mint államnyelv használatának biztosításáról’ szóló 30. cikkelye szerint az összes szolgáltató, függetlenül a tulajdoni jogállásától, köteles az államnyelven beszélve kiszolgálni a vásárlókat és informálni őket az árukról és szolgáltatásokról. Mindez érvényes a szupermarketekre, az internetes áruházakra, a kávézókra, a bankokra, a benzinkutakra, patikákra és könyvtárakra – bármilyen helyen a kiszolgálás nyelve az ukrán kell hogy legyen” – írta Facebook posztjában az illetékes.

Keremeny megjegyezte, hogy csak az ügyfél kérésére lehet őt személyesen más nyelven kiszolgálni.

Plakát az ukrán nyelvet támogató akcióról Zaporizzsjában, 2020. július 16-án.
Plakát az ukrán nyelvet támogató akcióról Zaporizzsjában, 2020. július 16-án.

Az orosz nyelvet akarták korlátozni, de a magyarokkal lett vitájuk

Az ukrán parlament, a Verhovna Rada 2019. április 25-én fogadta el az „Az ukrán, mint államnyelv használatának biztosításáról” szóló törvényt, amely 2019. július 16-én lépett hatályba.

A jogszabály az állam kizárólagos nyelveként határozta meg az ukránt, minden állampolgár számára kötelezővé tette annak ismeretét. A törvényben előírt nyelvhasználat elmulasztása bírsággal és büntetéssel sújtható.

Bár a törvény célja az Ukrajnában széles körben használt orosz nyelv visszaszorítása volt, a kisebbségek, illetve azok anyanemzetei is sérelmezték a jogszabályt. A helyzetet tovább árnyalja, hogy az inkább oroszul beszélő ukrán állampolgárok egy része is ukránnak tartja magát és korábban az ország „kétnyelvűsége” elfogadott volt a gyakorlatban.

A jogszabály meghatározza, hogy a média nyelve az ukrán, az idegennyelvű, kötelezően feliratozott tartalmat pedig a műsor jellegétől függően 10, illetve 20 százalékban limitálja (ezeket a rendelkezéseket kétéves átmeneti időszak után kell bevezetni). A mozikban például csak 10 százalék lehet a nem szinkronizált, eredeti nyelven bemutatott filmek aránya.

A hivatalos érintkezés kizárólagos nyelve szintén az államnyelv, az egyéb nyelvek magánkommunikációban és vallási szertartásokon való használata korlátlanul engedélyezett.

Magyarország élesen bírálta a törvényt, amiért az a középiskolától kezdve az oktatás nyelvét kizárólagosan az ukránként határozta meg. Kiskapu, hogy az Európai Unió hivatalos nyelveit lehet tanítani a középiskolában (az oroszt így viszont nem). Budapest emiatt blokkolja az Ukrán-NATO tanács üléseit és azt a folyamatot, amely elvezethetne Ukrajna NATO-tagságához.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!
XS
SM
MD
LG