Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sokkoló képek egy román kórházból – embertelen körülmények


A román egészségügyi miniszter vizsgálatot rendelt el a Resita Megyei Sürgősségi Kórházban, miután magukra hagyott betegeket mutató képek jelentek meg.

Óriási felháborodást keltettek azok a képek Romániában, amelyeken embertelen körülmények között magukra hagyott betegeket látni egy romos kórházi osztályon. Sok ember annyira fél a kórháztól, hogy inkább otthon próbálja kezeltetni magát – írja a Szabad Európa román szerkesztősége.

A sokkoló képek utalhatnak a személyzet közömbösségére, azonban a koronavírus-járvány közepette az egészségügyi ellátórendszerrel szembeni általános bizalmatlanságot is erősítik.

Az egyik képen meztelenül látható egy ápolt

Gheorghe Borcean, a Román Orvosi Kamara (CMR) alelnöke azt mondta a Szabad Európának, hogy vizsgálatot indítanak a koronavírussal fertőzött, magukra hagyott, mentális betegek körülményei miatt.

Kedden találkozót tartunk a Megyei Kamarában és tárgyalunk a kérdésről” – mondta. A országos kamarai alelnök arról is beszélt: ha az egyik képen meztelenül látható beteg családja hivatalos panaszt emel, akkor könnyebb lesz lekövetni, hogyan került hozzátartozójuk a kórházba, és ki a felelős azért, ami történt vele.

Gondoskodni kell az emberekről. Ezt nem lehet törvénybe foglalni

Borcean ugyanakkor élesen bírálta a megyei kórház személyzetének magatartását: „Ezerféle szabályt hozhat a Nemzeti Egészségügyi Felügyelet, mindenféle ajánlások és protokollok lehetnek érvényben, de aggódni is kell az emberért, és gondoskodni róla. Ezt nem lehet törvénybe vagy könyvbe foglalni. A takarítónőtől a főorvosig mindenkinek gondoskodnia kell. Ezt nem lehet megkerülni” – mondta.

A kamarai alelnök szerint nem számít, hogy a képeken látható betegek mentális betegségtől is szenvednek-e, az adott kórházi osztály vezetőinek intézkedniük kell.

"Bűnös hanyagsággal vádolhatók"

Georgiana Pascu, a Jogi Források Központ Akció a Méltóságért Programjának igazgatója egyetért és megjegyzi: a képeken egy olyan elhagyott kórházi osztályt látni, ahol rég nem járt a személyzet.

Látszik az infrastruktúra rossz fizikai állapota. A képek alapján úgy tűnik, hogy már régen jártak ott. Nem láttam még olyan kórházat, ahol csak úgy otthagytak volna egy beteget, mint azt a meztelen férfit, aki a terem közepén állt” - mondta.

A képek kegyetlenségre, érzéketlenségre, közömbösségre utalnak

Gabriel Diaconu pszichiáter azt írta személyes Facebook oldalán, hogy „ezek az emberek bűnös hanyagsággal vádolhatók. A képek kegyetlenségre, érzéketlenségre, közömbösségre utalnak, miközben a dolgozóknak enyhíteniük kellett volna a betegek szenvedését. Az orvosoknak, nővéreknek, mindenkinek. Hogyan nevezheti valaki magát orvosnak, egészségügyi dolgozónak, ha hagyja, hogy az emberek megfázzanak a kórházi osztályán?” - fogalmazott.

A hiányos öltözékben vagy meztelenül egy koszos kórházi teremben ülő betegek képei kapcsán Alina Stancovici igazgató elmondta: a kórházban uralkodó körülmények ismertek, és a képek a 3-as számú kórház tüdőgyógyászati osztályán készültek. Ezt nyáron 70 ággyal kibővítették, hogy itt kezeljék a Covid-betegeket, köztük olyanokat is, akik mentálisan sérültek – írta az Agerpres. A kórházi igazgató azt mondta, hogy vizsgálatot indítottak, és ugyanezt kérte Nelu Tataru egészségügyi miniszter.

A pszichiátriai betegek a sor végén vannak

A kép azt mutatja, mi történik sok, pszichiátriai osztályon kezelt krónikus beteggel. Romániában mindig hátra sorolták a pszichiátriai osztályokat, nem fordítottak rájuk elég figyelmet és elég pénzt” – mondta Pascu.

A Jogi Források Központ feljelentést tett a főügyészségen a Resita Megyei Kórház embertelen körülmények között tartott, koronavírussal fertőzött mentális betegei ügyében. A Központ az egészségügyi miniszter és más illetékes szervek sürgős fellépését kérte, hogy derítsék ki, miért nem tartották tiszteletben a betegek méltóságát és egészséghez való jogát.

Az a tény, hogy a sokkoló képek nem sokkal a Piatra Neamt-i tragédia után jelentek meg, amelynek során 12 ember halt meg egy kórházi tűzben, az egészségügyi rendszer iránti bizalom összeomlásával fenyeget. Ez különösen igaz, ha figyelembe vesszük, hogy a járvány miatt sokan betegszenek meg, és az orvosok kétségbeesett harcot folytatnak a betegek megmentéséért.

Sokan félnek a kórháztól

Virgil Musta, a temesvári Victor Babes Kórház fertőző betegségek osztályának főorvosa szerint a nagyszámú romániai Covid-halál hátterében az áll, hogy nem mindegy, hogy mikor kerül kórházba a beteg. Mivel sokan félnek kórházba menni, ezért a következmények néha halálosak lehetnek.

Vannak emberek, akik különböző okoknál fogva nem akarnak kórházba menni. De amikor leáll a légzésük, és 70%-os tüdőkárosodás áll be náluk, akkor már nehéz bármit is tenni” – mondta az orvos a Szabad Európának és felvetette: azok a betegek, akik egy hét késéssel mennek kórházba, magukat és a környezetüket is veszélybe sodorják.

Mivel a kórházak jelenleg túlterheltek, a románok kezében az egyetlen fegyver a hatósági szabályok betartása – teszi hozzá az Orvosi Kamara alelnöke.

A polgároknak tiszteletben kell tartaniuk és be kell tartaniuk minden intézkedést, nincs más eszközünk” – tette hozzá Gheorghe Borcean.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG