Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kell-e továbbra is maszkot viselni, ha megkaptam a Covid-vakcinát?


Balettpróba a nizzai Operaházban
Balettpróba a nizzai Operaházban

Covid-19 elleni oltóanyagokról érkező biztató hírek, és a már megindult brit oltási program után sokakban felmerült a kérdés: mi legyen a maszkkal, ha már beoltották az embert? Az ajánlás az, hogy több okból is, egyelőre viselni kell.

Hiába kezdték el a britek már beoltani a lakosságot az új típusú koronavírus ellen és hiába követik őket hamarosan mások, a maszkviselésről egyelőre nem lehet leszokni.

Egyrészt azért, mert a vakcina nyomán nem azonnal alakul ki a védettség. Az elsőként alkalmazni kezdett Pfizer-szérumból két adagot kell beadni, és a második injekció három héttel követi az elsőt. A Moderna vakcinája esetében pedig négy hetet kell várni a második oltásra. A teljes védettség csak a két dózis beadása után jön létre, a Pfizer esetében az első oltás után 28 nappal.

Másrészt az sem világos, hogy a Pfizer és a Moderna vakcinája teljesen leállítja-e a vírus terjedését, vagyis teljes védelmet nyújt-e a fertőzéstől, vagy csak a tünetek kialakulását akadályozza meg.

Ha az utóbbi a helyzet, akkor az emberek még mindig megfertőződhetnek és továbbterjeszthetik a vírust - bár a Washington Egyetem védőoltás-szakértője, Deborah Fuller szerint jóval kisebb arányban, mint azok, akik nem kaptak oltást.

Amerikában csak májusra várható a nyájimmunitás

A járványellenes óvintézkedéseket befolyásolja az is, hogy milyen ütemben folyik a vakcinagyártás. Még ha sikerül is felduzzasztani a készleteket, hónapokig tarthat, amíg - például az Egyesült Államok lakosainak - beadnak többszáz millió adagot.

Deborah Fuller megjegyezte azt is, hogy a gyerekek esetében csak most kezdődött az oltóanyag tesztelése. Emiatt őket addig nem lehet majd beoltani, amíg a többfázisú klinikai kísérletek nem igazolják vissza, hogy a szerek náluk is hatékonyak és biztonságosak.

Moncef Slaoui, az amerikai vakcinafejlesztési program vezetője szerint az ország május elejére érheti le a “nyájimmunitást”. Becslését a Pfizer és a Moderna-vakcinák hatásosságának figyelembevételével fogalmazta meg.

De ahhoz, hogy valóban előálljon májusra az az állapot, hogy a lakosság döntő többsége védett, és nem tud gyorsan terjedni a vírus, további két feltételt kell teljesíteni. Az egyik, hogy ne legyenek fennakadások a gyártásban, a másik, hogy elegendő számú lakos vállalja, hogy beoltsák.

Azaz, úgy tűnik még hónapokig meg kell békélnünk a biztonsági távolság betartásával és a maszkviseléssel.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG