Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Három minisztériumot kapott az RMDSZ


A romániai koalíció
A romániai koalíció

Hosszas tárgyalás eredményeként három minisztériumot kapott a Romániai Magyar Demokrata Szövetség a román kormányban. Egy miniszterelnök-helyettest is nevesíthet a magyar érdekképviselet.

A december hatodikai romániai választásokat követően, hosszas tárgyalások után a felek megegyeztek a jobbközép kormány megalakításában. A Klaus Iohannis államelnök által felkért Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártja (PLUS) szövetsége nyomán létrejött USR-PLUS és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetőinek sikerült megegyezni a kormány összetételéről.

A tárgyalások eredményeképpen Florin Cîțu lesz a miniszterelnök, a Nemzeti Liberális Párt adja a képviselőház elnökét, az USR-PLUS jelölhet ki elnököt a szenátusba. A román kormánynak két miniszterelnök-helyettese lesz, ezek egyikét az RMDSZ jelöli majd.

A tizennyolc tagú kormányban a liberálisok kilenc, az USR-PLUS Szövetség hat, míg a Romániai Magyar Demokrata Szövetség három minisztériumot vezethet. Vagyis a közigazgatási, fejlesztési és közmunkálatokért felelős minisztérium, a környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztérium, valamint az ifjúsági és sportminisztérium élére a szövetség jelöltje fog kerülni.

Florin Cîțu - szenátorból kormányfő

Florin Cîțu közgazdász 1972-ben született, a Nemzeti Liberális Párt színeiben politizál 2016-tól szenátorként. Az Amerikai Egyesült Államokban diplomázott, az Iowa State University-n szerezte mesteri oklevelét, itt folytatja doktori tanulmányait is, a román főváros szenátoraként jutott be a parlamentbe.

A késő esti megegyezéseket követően Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke közösségi oldalán így értékelte a megegyezést: “Az ország érdeke, hogy stabil kormánya és parlamentje legyen, mi is ebben vagyunk érdekeltek. Nyolc kiszámíthatatlan év után ideje építkezni!”.

A következő napokban a kormányprogram kidolgozásán fognak munkálkodni. A Rador hírügynökség szerint Klaus Iohannis államfő december 21-t, hétfőt jelölte meg a parlament alakuló ülésének dátumaként. A tervek szerint ezen a napon fognak megalakulni a szakbizottságok, nevesítik jelöléseiket a pártok is a minisztériumok élére.

Orbán Viktor találkozója Kelemen Hunorral

A magyar miniszterelnök fogadta Kelemen Hunort, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökét szombat délután a Karmelita kolostorban Budapesten. A megbeszélésen egyetértettek abban, hogy a magyar választási összefogás nyomán az RMDSZ jó szereplése lehetővé tette, hogy a mostani romániai kormányalakításban a magyar szervezet komoly belpolitikai szerephez jusson. Arról is beszéltek, hogy az RMDSZ kormányzati szerepe javíthatja a magyar-román kétoldalú kapcsolatokat.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Csata Orsolya

    Csata Orsolya Csíkszeredában él, több, mint 25 éve dolgozik a sajtóban, jelenleg szabadúszóként. Nagyon szereti a helyet, ahol él, érdekli minden, ami az embert "mozgatja", vezérli, befolyásolja.

XS
SM
MD
LG