Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zöld utat kapott az oxfordi vakcina az Egyesült Királyságban


Engedélyezték a brit hatóságok az Oxford-AstraZeneca vakcináját, a már meglévő oltóanyaggal együtt így hetente akár 2 millió embert is be tudnak majd oltani. A jövő héten már el is kezdik használni az új szert.

Az Oxford-AstraZeneca koronavírus-elleni oltószere is megkapta is megkapta az engedélyt az Egyesült Királyságban, és a tervek szerint a jövő héten már be is vonják az oltási programba a szert. A brit kormány 100 millió adagot rendelt a vakcinából, ez 50 millió ember oltására elég. Ez a mennyiség a Pfizer/BioNtech oltóanyagával együtt elég lesz a teljes lakosság számára.

Normál hűtőben is lehet tárolni

Eközben továbbra is rekordokat döntenek a napi fertőzésszámok a szigetországban, kedden 53 135 új esetet regisztráltak, ami az eddigi legmagasabb. Az ország nagy része a legszigorúbb lezárás alatt van, miközben az oltási pontokon végzik a lakosság beoltását. Elsőbbséget élveznek az egészségügyi dolgozók, a 80 év fölöttiek és az idősotthonok lakói és ápolói.

Ha minden jól megy, a két vakcinával együtt hetente kétmillió embert tudnak majd beoltani. Az oxfordi vakcina két adagját legalább 4, legfeljebb 12 hét eltéréssel lehet beadni, hogy kialakuljon az immunitás. Az AstraZeneca-vakcinának megvan az az előnye a Pfizerrel szemben, hogy egy normál hűtőben is lehet tárolni, míg a másikat -70 Celsius-fokon kell tartani.

Kicsit rosszabb a hatékonysága

Boris Johnson brit miniszterelnök nagy győzelemnek tartja a brit oltószer engedélyezését, és azt ígérte, hogy annyi embert fognak beoltani, amennyit csak lehet, és olyan gyorsan, ahogyan csak tudják.

Az Oxford-AstraZeneca-oltóanyag hatékonysága körül volt némi kavarodás, mivel kiderült, hogy egyes betegek elsőre csak fél adagot kaptak, és náluk 90 százalékos hatékonyságúnak bizonyult a vakcina. Míg a teljes adagot kapók esetén csak 62 százalékos volt a vakcina hatékonysága.

Ám a 62 százalékos csoportban azok, akik az oltás ellenére elkapták a vírust, nem mutattak komoly tüneteket. A Pfizer/BioNTech oltószerét egyébként már több mint 600 ezer ember kapta meg az Egyesült Királyságban.

Készült a BBC tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG