Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Európa-szerte elkezdték beadni a koronavírus elleni védőoltásokat


Egy állami kórház intenzív osztályán dolgozó nővért beoltanak a Pfizer-BioNTech Covid-19 vakcinájának első adagjával Athénban, 2020. december 27-én
Egy állami kórház intenzív osztályán dolgozó nővért beoltanak a Pfizer-BioNTech Covid-19 vakcinájának első adagjával Athénban, 2020. december 27-én

Vasárnap az EU minden országában egységesen elindult a koronavírus elleni oltóprogram, az Európai Bizottság 2021 végéig minden felnőttnek elegendő vakcinát importál. Első körben az egészségügyi dolgozók és az idősek kaphatnak a védőoltásból.

Az Európai Bizottság még június közepén fogadta el az oltóanyag-stratégiáját, amely szerint ha rendelkezésre áll majd a koronavírus elleni hatékony védőoltás, minden tagállamban egy napon kezdik el beoltani az embereket. Miután az EU gyógyszerészeti hatósága engedélyezte a Pfizer-BioNtech-féle vakcinák használatát, december 27-én vasárnap bejelentették az uniós szinű oltóprogram elindulását, ennek eredményeként vasárnap minden tagállamban elindul az immunizáció.

Közel 2 milliárd adat vakcinát rendelt az EU

Az uniós programban vállalt cél alapján, 2021 végéig minden európai felnőtt megkaphatja majd a koronavírus elleni védőoltást (ami egyelőre minden országban választható, nem kötelező). Az oltóanyagok importját a tagállami kormányok mellett az Európai Bizottság is koordinálja, akik eddig hét vállalattal írtak alá szerződést vakcinabeszerzésről.

Ezek a vállalatok:

  • az AstraZeneca (400 millió adag),
  • a Sanofi-GSK (300 millió adag),
  • a Johnson & Johnson (400 millió adag),
  • a BioNTech-Pfizer (300 millió adag),
  • a CureVac (405 millió adag) és
  • a Moderna (160 millió adag).

Az oltóanyagok persze az említett mennyiségben egyelőre még nem állnak rendelkezésre, a készítmények nagy részét még a jövő évben kell legyártania a gyógyszercégeknek, így jövőre fokozatosan olthatják majd be az embereket.

A Moderna saját fejlesztésű vakcináját még hivatalosan nem is engedélyezték, de az eddigi tesztek alapján a Pfizer oltóanyagához hasonlóan biztonságosnak és hatékonynak bizonyult. Hivatalos döntés januárban születhet a forgalomba hozásáról.

3000 emberen tesztelnék az orosz vakcinát Magyarországon

Magyarországra eddig 9750 adag érkezett a Pfizer-Biontech-féle oltóanyagból, ebből egyelőre csak az egészségügyi dolgozók kapnak majd. Az orvosok és ápolók beoltása a napokban már el is indult, elsőként a Dél-Pesti Centrumkórház és a környező kórházak intenzív osztályain dolgozókat, majd a sürgősségin dolgozókat oltották be, később Debrecenbe, majd Nyíregyházára is megérkeztek a védőoltások.

Az egészségügyi dolgozók önként választhatják, kérik-e az oltást, a két kelet-magyarországi városban például eddig 35-40 százalékuk jelezte, hogy kérik azt.

Az EMMI szombaton közzétett videója szerint, december 31-én újabb 35 ezer adag koronavírus elleni vakcinaszállítmány érkezik Magyarországra, ezekkel januárban már a lakosság egy részét is elkezdhetik oltani.

A videó alapján a nyugati gyógyszergyárak vakcináján kívül orosz és kínai oltóanyagot is rendelt a magyar kormány, ezeket várhatóan további tesztelés után vezetik be be. Az orosz vakcina klinikai vizsgálata 3000 ember részvételével indul Magyarországon, azt egyelőre nem tudni, kik vehetnek ebben részt.

Oroszországban a napokban engedélyezték a Szputnyik V nevű vakcina beadását 60 év feletti embereknek, így mára minden 18 év feletti ember számára engedélyezték a védőoltást. Korábban az időseket biztonsági kockázatok miatt kizárták az oltóprogramból, annak ellenére, hogy ők az egyik leginkább veszélyeztetett csoport.

"Kérd az oltást vagy ki vagy rúgva!"
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:08 0:00

Mikhail Murasko orosz egészségügyi miniszter elmondása szerint a közelmúltban elvégzett vizsgálatok alapján azonban az idősebbek egészségére sem jelent kockázatot a vakcina. Oroszországban alakult ki az egyik legsúlyosabb járvány a koronavírus miatt, mintegy 3 millió ember fertőződött meg, és 53 659-an meghaltak.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából
XS
SM
MD
LG