Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Januárra csúszik át a bérminimum megállapítása


Minimálbérért dolgozó alkalmazott egy gyorsétterem konyháján.
Minimálbérért dolgozó alkalmazott egy gyorsétterem konyháján.

Nem sikerült megtalálnia a közös nevezőt a munkaadók és a munkavállalók képviselőinek a 2021-es minimálbérről. A kormány viszont nem szeretne önhatalmúlag dönteni, így januárra csúszik át a döntés.

A minimálbér és a garantált bérminimum jövő évi emeléséről a szerdai egyeztetésen sem született megállapodás, a kormányzat “kompromisszumos megállapodás” kialakítására törekszik, ezért a tárgyalások januárban folytatódnak – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

A szakszervezetek januártól 5-6,5 százalékos emelést szeretnének és garanciát arra, hogy ha az infláció magasabb lesz a kormány által most előre jelzett 3 százaléknál, akkor visszamenőleg korrigálják az eltérést. A munkáltatók viszont 3 százalékos emeléssel számolnak, ha pedig annál nagyobb mértékben nő az infláció, akkor újra tárgyalnának.

A kormány nem akar maga dönteni

A Portfolio értesülései szerint valódi patthelyzet alakult ki a felek között, senki nem akar engedni. Ilyen esetben a kormánynak lehetősége lenne, hogy maga döntse el a 2021-es minimálbér összegét, de inkább a kompromisszumra törekszenek. Ha januárban sikerül megállapodni, akkor az visszamenőleg érvényes lesz az év első napjától kezdve.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke a Népszavának ezt azzal indokolta, hogy egy gazdasági válság idején nem lehet automatikusan emelni a fizetéseket, még akkor sem, ha gyorsul is a drágulás üteme. Ha így lenne, akkor nem is lenne szükség a minimálbér-tárgyalásokra.

Szerinte már a 3 százalékos minimálbér-emelés is nonszensz, hiszen a gazdaság teljesítménye jelentősen romlott, így szerinte ebben a helyzetben reálbér-növekedést várni abszurd.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke viszont azzal érvel, hogy a válság nem egyformán érintette a különböző ágazatokat. Van, ahol növekedés van, vagyis lenne miből finanszírozni a béremelést. Több cégnél sikerült 6-8 százalékos megállapodásokat kötni.

Készült a Szabad EUrópa, az MTI és a Portfolio tudósításainak felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG