Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Meteorzápor világítja be az új év első hétvégéjét


A Leonidák meteorraj a holdfényben.
A Leonidák meteorraj a holdfényben.

Erős volt 2020 az égi jelenségek terén, de 2021 is látványosan indul, hiszen január 2-3. között este megfigyelhető a Kvadrantid meteorzápor.

„A legjobb éves meteorzápor”- így nevezi a NASA az újév első csillaghullását. A Kvadrantid meteorraj rendszerint december 28. - január 12. között világítja meg az eget, idén ez január 2-án, szombat éjszaka várható. Először 1825-ben látták őket. Úgy tűnik, hogy a meteorok egy már nem létező csillagképből erednek, az úgynevezett "Quadrans Muralis" -nak, de ez nem a meteorok tényleges forrása.

A Kvadrantidák alternatív neve a Bootidák, a Bootes [ökörhajcsár] csillagképből eredeznek. Az Amerikai Meteor Társaság szerint a csillaghullás jó eséllyel indul az év "leglátványosabb zápora" címért, a Perseidákkal és a Geminidákkal együtt.

Fényesebb, nagyobb

Vasárnapra virradóra óránként 60, de akár 200 meteort is meg lehet figyelni. A Kvadrantidák arról is híres, hogy az egyes meteorok fényesebbek és nagyobb színrobbanásra képesek, mint más meteorcsíkok. A megfigyelésre alig 6 óra jut majd.

Áprilisig nem lesz több

A kvadrantidákat legjobban az északi féltekéről lehet látni, de a január eleji rossz időjárási viszonyok megnehezíthetik a megtekintést. Felhőtlen égbolton a Hold fénye teheti trükkössé a megfigyelést.

Fontos, hogy a legjobb látási viszonyok érdekében kerüljük el a városi fényt és minden fényszennyezést, valamint a szemnek mintegy 30 percre van szüksége, hogy teljesen alkalmazkodjon a sötéthez. Az időjárásra való tekintettel nem árt melegen öltözni.

A kvadrantidák után április végéig kell várni a következő csillaghullásra.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG