Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Koronavírus: több országban elterjedt az új vírusváltozat


Simay Katalin főnővér oltáshoz készülődik a Városmajori Klinikán 2020. december 26-án.
Simay Katalin főnővér oltáshoz készülődik a Városmajori Klinikán 2020. december 26-án.

Csökkent az aktív koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, de az elmúlt napban is több mint százan haltak meg a hivatalos adatok szerint. Az egészségügyi dolgozókat már folyamatosan oltják. Debrecenben elkezdték a hazai vakcina fejlesztését. 33 országban már elterjedt az új vírusváltozat.

Szombat reggelre újabb 114 beteg halt meg a koronavírus-fertőzés miatt, és 1410 új fertőzést mutattak ki a koronavirus.gov.hu hivatalos tájékoztató oldal szerint. Utóbbi adat már alacsonyabb, mint a decemberi napi esetszámok, így már csökken az aktív fertőzöttek száma is, jelenleg 153 504 fertőzőképes beteget tartanak nyilván. Az esetszámok hivatalos adatai a karácsonyi időszak óta csökkennek, ami részben az elvégzett tesztek alacsony számával is magyarázható.

40 ezer egészségügyi dolgozó kaphat oltást

Eddig a járvány miatt összesen 9781 ember halt meg Magyarországon. Kórházban jelenleg 5529 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 402-en vannak lélegeztetőgépen. Az ápolásra szoruló betegek száma enyhén csökken.

Miután decemberben engedélyezték a koronavírus elleni vakcinát, Magyarországon megkezdődött az egészségügyi dolgozók beoltása. Az eddigi bejelentések alapján eddig összesen 80 ezer adag Pfizer-vakcinát importáltak, amely 40 ezer egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé.

Védőoltás-várólisták

Mások már szintén regisztrálhatják magukat a védőoltás-várólistákra, de egyelőre nem tudni, mikor indulhat el, és meddig tart majd a szélesebb körű oltóprogram. Ez várhatóan azon is múlik majd, hogy a Pfizer-BIONtech-féle vakcinákon kívül még milyen oltóanyagokat engedélyeznek és importálnak.

A vírus terjedésének megfékezéséért hozott intézkedések továbbra is érvényesek, köztük az éjszakai kijárási tilalom, az utcai maszkhordás és a rendezvények tilalma. A fertőzés megelőzése érdekében az embereket arra kérik, kerüljék azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, tartsák be a társadalmi távolságtartást, gyakran és alaposan mossanak kezet.

Magyar vakcina fejlesztése

Pénteken a Debreceni Egyetem bejelentette, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központtal együttműködve megbízást kaptak a koronavírus elleni magyar védőoltás fejlesztésére.

Ez persze még hosszú ideig tart majd, jelenleg az állatkísérletek folynak, így nagyjából az év végére juthat el a vakcina az előre hozott törzskönyvezésig. Mivel azonban a vírus várhatóan sokáig fennmarad, és új mutációi alakulnak ki, várhatóan még sokáig szükség lesz a védőoltásokra.

33 országban már elterjedt az új vírusváltozat

Legkevesebb 33-ra ugrott azoknak az országoknak a száma, ahol a koronavírus új törzséről számoltak be. Ilyet először Nagy-Britanniában találtak. Ez azt sugallja, hogy a változat már elterjedt, mintegy három héttel azután, hogy az Egyesült Királyság megkongatta a vészharangokat. A vírus új változatát egyebek közt Németországban, Hollandiában és Indiában is felfedezték.

A koronavírus-fertőzések megugrását a szigetországban minden bizonnyal az új vírusváltozat okozza, amelyről úgy gondolják, hogy az eredetinél fertőzőbb. Decemberben új, az eddigieknél nagyobb fertőzéshullám mutatkozott: december 29-én, egy nap alatt rekordszámú, 53 158 új esetet regisztráltak, a fertőzöttek száma pedig azóta is emelkedik. A halálos áldozatok száma kisebb mértékben nőtt: 31-én 981, újév napján 613 beteg hunyt el.

Az összeesküvés elméletek árthatnak a vakcinának
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:06:11 0:00

Több mint 1,8 millió haláleset világszerte

Világszerte a járvány mintegy 83 445 600 embert fertőzött meg a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint, a halálos áldozatok száma pedig átlépte az 1,8 milliót.

Az Egyesült Államokban továbbra is magasak az új esetszámok, Szilverszter napján közel 231 ezer új esetet regisztráltak, a halálos áldozatok száma pedig 3406-tal emelkedett.

Európa több országában csökkent az új esetek száma, Franciaországban például újévkor mintegy 19 ezer fertőzést regisztráltak, ami az október elejéhez hasonló adat. Hasonló számokat közölnek Spanyolországból (12 600), Hollandiából (8163), Lengyelországból (10 896) és Ausztriából (2096 új eset). Utóbbi országban november vége óta már rendre kevesebb új napi esetet regisztrálnak, mint Magyarországon, és jóval alacsonyabb a halálozási ráta is (eddig 6 261-an haltak meg Ausztriában).

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG