Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Történelmi döntés: újabb országban törölték el a halálbüntetést


A fegyveres erők női tagjai teljesítenek szolgálatot egy ellenzéki tüntetésen, amelyet a függetlenség napja alkalmából tartottak Kazahsztán fővárosában 2020. december 19-án.
A fegyveres erők női tagjai teljesítenek szolgálatot egy ellenzéki tüntetésen, amelyet a függetlenség napja alkalmából tartottak Kazahsztán fővárosában 2020. december 19-án.

Történelme során először eltörölték a halálbüntetést Kazahsztánban. A Szovjetunió volt tagállamai közül így már csak Belaruszban, Tádzsikisztánban és Oroszországban legális a halálbüntetés.

A kazah elnök, Kaszim-Zsomart Tokajev szombaton írta alá Kazahsztán csatlakozását a halálbüntetést tiltó ENSZ-egyezményhez. Ezzel a közép-ázsiai ország jogrendjéből hivatalosan is kikerült a halálos ítélet.

A régióban már csak Belaruszban alkalmazzák

A gyakorlatban Kazahsztánban már mintegy 20 éve senkit nem ítéltek halálra. Az utolsó kivégzést 2003-ban hajtották végre az országban. Ugyanebben az évben az állam határozatlan időre moratóriumot vezetett be, megtiltva a bíróságoknak a halálbüntetés kiszabását.

Kopaszra borotválták a fejüket kazah nők a politikai szabadságért
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:40 0:00

Ez alól csak a terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmények kaptak kivételt, 2016-ban emiatt halálra ítéltek egy radikális iszlamista nézeteket valló férfit, Ruszlan Kulibajevet aki Almati városában lelőtt öt embert. Ruszlan Kulibajev jelenleg az egyetlen, halálsoron várakozó elítélt Kazahsztánban, a mostani döntés alapján a büntetését életfogytig tartó börtönre változtatják.

A posztszovjet régióban, a kazah reform után már csak három ország maradt, ahol továbbra is legális a halálbüntetést: Belarusz, Oroszország és Tádzsikisztán. Oroszországban ugyanakkor 1999 óta moratorium tiltja a halálos ítéletek végrehajtását és elrendelését, Tádzsikisztánban 2004 óta nem hajtanak végre halálos ítéleteket, így a térségben Belarusz maradt az egyetlen olyan ország, ahol valóban alkalmazzák a halálbüntetést. Belaruszban 2018-ban négy, 2019-ben két embert végeztek ki.

A 11. emeletről zuhant ki a szépségkirálynő: bántalmazás a háttérben?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:06 0:00

Visszaszorulóban van a halálbüntetés

Az Amnesty International jelentése szerint a világon 2015 óta folyamatosan csökken a halálbüntetések száma. A legtöbb halálos ítéletet Kínában hajtják végre, az ázsiai országban a szervezet becslése szerint, 2019-ben több ezer embert végeztek ki különböző bűncselekményekért, a pontos számok azonban nem ismertek, mivel a halálbüntetéseket államtitokként kezelik.

Kína után Iránban (251), Szaúd-Arábiában (184) és Irakban (100-nál több kivégzés) hajtják végre a legtöbb halálbüntetést, ezt követi Egyiptom (32-nél több), majd az Egyesült Államok, ahol 2019-ben 22 embert ítéltek halálra.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG