Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az utolsó kivégzés a Trump-kormányzat alatt


A halálbüntetés ellen tüntettek aktivisták Lisa Montgomery kivégzésének idején az Egyesült Államokban 2021. január 12-én.

Végrehajtották a 13., és egyben utolsó, szövetségi bíróság által halálraítélt ember kivégzését az Egyesült Államokban a Trump-kormányzat idején, alig pár nappal az új amerikai elnök beiktatása előtt. Szombatra virradóra végezték ki a sorozatgyilkosságért elítélt férfit Indiana állam szövetségi börtönében.

Ő volt az utolsó, akin végrehajtották az ítéletet, mielőtt Donald Trump távozik hivatalából. Joe Biden megválasztott amerikai elnök - akit január 20-án iktatnak be tisztségébe - várhatóan beszünteti a szövetségi szintű halálbüntetések végrehajtását.

3 kivégzés egy hét alatt

Dusting Higgs volt a harmadik ember ezen a héten, akit méreginjekcióval kivégeztek az indianai Terre Haute szövetségi börtönében. Azért ítélték el korábban, mert 1996-ban három nőt meggyilkolt Maryland államban.

Az Egyesült Államokban január 14-én hajtották végre a 12. kivégzést, annak ellenére, hogy az elítélt koronavírussal küzdött. Az 52 éves Corey Johnson méreginjekciót kapott. A Legfelsőbb Bíróság elutasította az alsóbb fokú bíróság döntését, miszerint ő és a sorban következő halálraítélt kivégzését halasszák el, amíg fel nem épülnek a koronavírusból.

Január 13-án - csaknem 70 év óta először - egy nőt is kivégeztek. Lisa Montgomery-t azért ítélték el, mert 2004-ben megölt egy terhes asszonyt, és kivágta hasából a magzatot azt állítva, hogy a születendő gyermek az övé.

17 év után indultak újra a kivégzések

Az amerikai kormány tavaly 17 év felfüggesztés után ismét megkezdte a kivégzések végrehajtását. Ezt megelőzően utoljára 2003-ban végeztek ki szövetségi bíróság által halálra ítélt vádlottat.

A Halálbüntetési Információs Központ (DPIC) nevű amerikai nonprofit szervezet decemberi jelentése szerint most először fordult elő, hogy a szövetségi kormány egy év alatt több halálos ítéletet hajtott végre, mint azok a tagállamok, amelyek még alkalmazzák ezt a büntetést.

Készült az AP, a Reuters és az MTI jelentései alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG