Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Másodjára is le kellett állítani Paks2 mintaerőművét Belaruszban


Belarusz Asztravec melletti atomerőműve, 2020. augusztus 7-én.
Belarusz Asztravec melletti atomerőműve, 2020. augusztus 7-én.

Egy vészjelzés után le kellett állítani a belaruszi Asztravec atomerőművét. A tavaly üzembe helyezett atomerőművet az új paksi blokkot is építő Roszatom építette, hasonló technológiával, mint a testvérerőműnek is nevezett Paks2-t.

A belarusz energiaügyi minisztérium szombaton közölte, hogy a biztonsági rendszer jelzése miatt le kellett állítani a nemrég üzembe helyezett Belarusz Atomerőmű egyik blokkját Fehéroroszországban, vette észre a Szabad Európa központi szerkesztősége.

Az Asztravec város közelében található 1-es blokk védelmi rendszere a tesztelési eljárások alatt kapcsolt be, emiatt az erőművet le kellett kapcsolni az elektromos hálózatról. A minisztérium elmondása szerint a reaktorban nem keletkezett kár, az erőmű magjából nem jutott ki sugárzás, a radioaktivitás szintje nem emelkedett a környéken. Az érintett blokkot azóta újraindították, és visszakapcsolták az elektromos hálózatra.

Hasonló szerkezet, mint a paksi 2. blokk

A Belarusz Atomerőművet, amelyet az orosz Roszatom vállalat épített, tavaly novemberben adták át. Az erőmű nagyon hasonló technológiával épült, mint amit a paksi atomerőmű a technológiai konstrukcióra, amelyben Paks 2 épül majd.

2015-ben egy részben a Fidesz-kormány tagjaiból álló delegáció kifejezetten azért látogatott el Belaruszba, hogy tájékozódjon Paks2 „testvérerőművének” fejlesztéséről. Hasonlóan a magyar projekthez, a belarusz atomerőmű is Oroszországtól felvett, 10 milliárd eurós hitelből épült.

Az Asztravec melletti atomerőmű 2020. november 7-én.
Az Asztravec melletti atomerőmű 2020. november 7-én.

Nem a mostani az első eset, hogy az asztraveci erőművet műszaki hiba miatt le kell állítani. Tavaly novemberben, néhány nappal az átadás után robbanás történt egy transzformátorban, ezért le kellett állítani a teljes atomerőművet.

Ez akkor nem okozott kiesést az áramtermelésben, hiszen az eseményre a tesztidőszak alatt kerül sor, amikor az erőművet még nem kapcsolták a hálózatra.

2020. novemberhetedikén dolgoznak az asztraveci atomerőműben.
2020. novemberhetedikén dolgoznak az asztraveci atomerőműben.

Később az erőmű üzemeltetője azt nyilatkozta, semmi rendkívül nem történt, ilyen esetre volt példa a hasonló szentpétervári erőműben. Később egy közleményben azt közölték, hogy az első teszt alapján szükségessé vált egy elektromos mérőberendezés cseréje.

A litvánok nem tartják biztonságosnak

Az erőmű építéséről még 2008-ban döntött Alekszandr Lukasenka belarusz elnök. A döntést sokan bírálták, hiszen semmilyen nyilvános konzultációt nem tartottak az erőműről, annak ellenére, hogy például a csernobili nukleáris katasztrófa Ukrajna mellett éppen Belaruszt érintette a legsúlyosabban: az 1986-os baleset miatt az akkori szovjet tagköztársaság mintegy negyedét érintette a sugárzás.

Az új erőmű építése ellen különösen Litvánia tiltakozott, hiszen azt alig 50 kilométerre Litvánia fővárosától, ráadásul egy földrengések által gyakran sújtott zónában építették. A litván kormány az átadás előtt, erőműbaleset esetére több millió jódtablettát osztottak ki a lakosság körében, de a tiltakozásuk ellenére a beruházás a tervezett módon megvalósult.

Nem sokkal az átadás előtt a környező országok úgynevezett áramembargót vezettek be Belarusszal szemben, azaz bejelentették, hogy nem vásárolnak energiát az országtól. Így jelenleg Belarusz egyetlen helyre, az atomerőművet megépítő Oroszországba exportálhat elektromos energiát.

XS
SM
MD
LG