Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szlovénia enyhíthet, Ausztria nem


A bécsi Volksgarten 2021. január 17-én.
A bécsi Volksgarten 2021. január 17-én.

Szlovéniában és Ausztriában is nyilvánosak a célszámok, ahonnan kezdve enyhíteni fog a kormány a helyi korlátozásokon.

A szlovén kormány ütemterve szerint heti bontásban 1350 alá csökken az új fertőzöttek, valamint 1200 alá a kórházban kezelt betegek száma, akkor enyhítések jöhetnek, írta az MTI.

Az utóbbi egy hét adatai alapján 1366-ra csökkent a napi esetszám átlaga, tehát nem kizárt, hogy hamarosan újra működni fognak az óvodák, és az általános iskolások első három osztálya bemehet a szlovén iskolákba. Engedélyezhetik a síelést is.


Horvátországban 400 alá került a napi új esetszám, de nem tervezik a korlátozások feloldását. De hétfőtől ott is újra bejárhatnak az iskolába az alsó tagozatosok és az érettségi előtt állók.

Ausztriában viszont újra meghosszabbították a karantént, most február 7-ig még biztosan nem enyhítenek. Emellett az eddig kért távolságtartást is megemelték, már két méter helyet kell hagyniuk egymásnak az emberek ott, ahol ez megoldható.

Emellett a tömegközlekedésben és a boltokban kötelező lett az FFP2-es maszk viselete. A koronavírus új mutációjától is tartanak, de heti esetszám is magas az országban. Azt szeretnék elérni, hogy százezer lakosra vetítve heti átlagban ne legyen naponta 50-nél több új eset. De ez a mutató most 131-nél áll. Ausztriában viszont mindezekkel együtt továbbra is szabad síelni.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG