Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kihirdette oltási tervét Szlovénia, itthon ismét megugrott az új fertőzöttek száma


Kormányellenes tüntetés a járvány terjedése miatt a szlovén fővárosban, Ljubljanában, 2020. május 8-án
Kormányellenes tüntetés a járvány terjedése miatt a szlovén fővárosban, Ljubljanában, 2020. május 8-án

Szlovéniába az év végéig 2,27 millió adagnyi vakcina érkezik, amely 1,13 millió ember beoltására elegendő a szomszédos kétmilliós országban. Itthon 1 358 újabb covidos esetet regisztráltak, meghalt 95 beteg.

Magyarországon az elmúlt 24 órában beazonosított esetekkel együtt 345 710 főre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Elhunyt 95 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 948 főre emelkedett.

A járvány miatt létrehozott kormányzati portál adatai szerint 215 453-an már meggyógyultak, az aktív fertőzöttek száma 119 309 fő. 4 870 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 339-en vannak lélegeztetőgépen.

Kedd estig összesen 86 929 embert oltottak be Magyarországon, többségében egészségügyi dolgozókat, valamint idősotthonban élőket és ott dolgozókat.

A portál járványtérképe alapján az országban továbbra Győr-Moson-Sopron, Vas és Nógrád megyében van a legtöbb fertőzött, majd Csongrád-Csanád és Veszprém megye következik.

Kihirdették a szlovén oltási programot

Szlovéniában az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok lakói után januárban először a 80, majd a 70 évnél idősebbeket oltják be koronavírus ellen. Janez Janša miniszterelnök bejelentette, hogy azok akik már átestek a fertőzésen, hat hónapig nem kaphatnak oltást, azok pedig, akik nem tartoznak egyik veszélyeztetett csoportba sem, tavasz előtt nem számíthatnak oltásra.

Szlovéniába a hónap végéig 245 ezer ampullányi oltóanyag érkezik a Pfizer-BioNTech-vakcinájából, ugyanakkor ebből 110 ezer vakcinát második oltásként kell beadni. Február 1-jéig a Moderna vakcinájából 9200 adag érkezik az országba, amivel mozgásképtelen betegeket oltanak be, a miniszterelnök az AstraZeneca oltóanyagát említve példaként jelezte, Ljubljana olyan vakcinákban is érdekelt, amelyeket az Európai Unió még nem hagyott jóvá.

Az Európai Unió gyógyszerhatósága már vizsgálja az AstraZeneca engedélykérelmét. Ez az a vakcina, amit a brit gyógyszergyártó cég az Oxfordi Egyetemmel együttműködve fejlesztett ki.

Hollandia egyelőre nem lazít

Hollandiában a kormány kedden úgy döntött, hogy legalább három héttel meghosszabbítja a koronavírus-járvány terjedését lassító korlátozó intézkedéseket. A határozat értelmében február 9-ig zárva maradnak az oktatási intézmények, az élelmiszert nem árusító üzletek és a vendéglátó egységek.

Az AP tudósítása szerint Mark Rutte miniszterelnök a korlátozások meghosszabbításának bejelentésekor úgy fogalmazott: nem volt más választás, mert a számok nem csökkennek elég gyorsan, és a hollandoknak is szembe kell nézniük a vírus agresszívabb változatának fenyegetésével.

Az Egyesült Államok felgyorsítja oltási kampányát

Az amerikai hatóságok szinte az összes országból érkező légiutastól kérik a negatív tesztet, mivel az ország egyetlen nap alatt csaknem 4500 koronavírusos halálesetet jelentettek. Az oltások lassú bevezetésével kapcsolatos kritika után a Trump-adminisztráció bejelentette, hogy a 65 évesnél idősebbek oltását is elkezdték. Korábban sok államban bonyolult szabályok rendelkeztek arról, hogy kik kaphatják meg az oltást.

Készült az AP, az RFE/RL és az MTI felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG