Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb nemzetközi sporteseményt visznek el Belaruszból


Az öttusa világbajnokság vegyes váltó döntőjének lövészet-futás versenyszáma Budapesten 2019-ben.
Az öttusa világbajnokság vegyes váltó döntőjének lövészet-futás versenyszáma Budapesten 2019-ben.

Júniusban rendezte volna meg a Nemzetközi Öttusa Szövetség a világbajnokságot Minszkben, azonban az instabil politikai helyzetre hivatkozva most alternatív helyszínt keresnek a szervezők.

Néhány nappal ezelőtt a nemzetközi jégkorong-szövetség mondta le az eredetileg Belaruszban és Rigában tartandó jégkorong világbajnokság minszki helyszíneit, miután a torna két főszponzora is visszalépett, tiltakozva a Belaruszban történt jogsértések miatt. A héten egy másik, Minszkbe szervezett sporteseményt is visszavontak: január 22-én a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) bejelentette, hogy „instabilitás” miatt elhalasztják a júniusi világbajnokságot, és hogy Minszk helyett egy alternatív helyszínre viszik át a sporteseményt. Hogy pontosan hova, azt a napokban jelentik majd be.

Klaus Schormann, az UIPM elnöke azt mondta, „az országban jelenleg fennálló instabilitás veszélybe sodorhatja” a világbajnokságot, ezért a szervezet igazgatótanácsa a halasztás mellett döntött.

Sértené a sport megítélését

Belaruszban augusztus óta tartanak a tüntetések az 1994 óta diktátori hatalmat gyakorló vezető, Alekszandr Lukasenka lemondásáért. A tiltakozások közvetlen kiváltó oka a nyáron tartott elnökválasztás volt, amelyet Lukasenka hazai és külföldi megfigyelők szerint is csalással nyert meg. A nyugati államok nagy része nem ismeri el a választások eredményét, a belarusz rendőrség pedig rendszeresen erőszakkal próbálja letörni a tiltakozásokat, ezzel még inkább elszigetelve a rezsimet a nemzetközi közösségben.

Az UIPM-et korábban a torna elhalasztására biztatta a Belausz Sport Szolidaritási Alapítvány (BSSF) nevű szervezet, amely olyan belarusz sportolóknak nyújt segítséget, akiket üldöztetés ér a tüntetéseken való részvétel miatt. Az alapítvány a öttusa szövetségnek írt levelében arra figyelmeztet: egy Minszkben megrendezett bajnokság súlyosan veszélyezteti a sport megítélését.

Az UIPM-et arra kérték, „ne jutalmazza meg Lukasenka erőszakos rezsimjét, és ne rendezzenek nemzetközi sporteseményt olyan országban, ahol a hatóságok állampolgárokat bántalmaznak és kínoznak, és ahol jelenleg is több mint 200 embert tartanak fogva politikai okokból."

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG