Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Betiltja a nyércek tenyésztését Svédország a koronavírus miatt


Dániai nyércek 2020. november 5-én.
Dániai nyércek 2020. november 5-én.

A koronavírus elleni küzdelem részeként a svéd kormány betiltja 2021-re a nyérctenyésztést, így akadályoznák meg az emberre is veszélyes mutációk terjedését.

Nyérctilalommal venné elejét a svéd kormány az emberre is átterjedő vírusmutációknak. A szomszédos Dánia, a világ egyik legnagyobb szőrmegyártója tavaly döntött úgy, hogy lemészárolja mintegy 17 milliós nyércpopulációját.

Ez azután történt, miután több száz tenyésztőnél találtak pozitív koronavírus eseteket, a hatóságok pedig az embereknél is kimutatták a mutálódott vírustörzset.

Svédországban több farmon is azonosították a koronavírus mutációját, bár a hatóságok decemberben azt közölték, hogy nem a Dániában ismert vírustörzset hordozzák.

„A mutált vírus szerencsére nem került be a nyércfarmjainkba” – erősítette meg Per Bolund, pénzügyi piacokért felelős miniszter. „A nyérciparunk továbbra is egy kockázati tényező, amelyet figyelembe kell vennünk a koronavírus elleni harc során”- tette hozzá a tárcavezető.

2022-ig Dánia is betiltotta a nyércek tenyésztését. Az 1500 dán tenyésztőt magában foglaló társulás a világ nyércprém-termelésének 40 százalékát adta. Az export döntően Kínába és Hongkongba került, divatcikkekhez használták jellemzően a prémeket. Az érintett vállalkozók szerint a tavalyi döntés a dán nyércprém-ipar végét is jelentheti.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG