Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az Európai Gyógyszer Ügynökség által engedélyezett vakcina érkezett Magyarországra


Kirakodják a teherautóból az Európai Gyógyszer Ügynökség által engedélyezett oltóanyag, az oxfordi AstraZeneca-vakcina első szállítmányát a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat budapesti telephelyén 2021. február 6-án.
Kirakodják a teherautóból az Európai Gyógyszer Ügynökség által engedélyezett oltóanyag, az oxfordi AstraZeneca-vakcina első szállítmányát a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat budapesti telephelyén 2021. február 6-án.

Az Európai Gyógyszer Ügynökség által engedélyezett oltóanyag, az oxfordi AstraZeneca-vakcina első szállítmánya szombaton megérkezett. Ismét 1500 felett volt a napi új koronavírus-esetszám, az elhunytak száma pedig az elmúlt napban is több mint 90 volt Magyarországon.

Az elmúlt 24 órában 1561 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 375 125 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma a koronavirus.gov.hu kormányzati portál adata szerint. Az elmúlt napban 96-an haltak meg a fertőzésben, így már 13 026 főre emelkedett a járvány miatt elhunytak száma.

Emelkedő tendencia

A héten az új fertőzésszám és a halálozási ráta is enyhén emelkedő tendenciát mutatott. Február 1-én még 54-re csökkent a napi halálozási szám, az elmúlt három napban viszont már folyamatosan 90 felett volt. Az új esetek száma január első fele óta a legmagasabb, bár a hivatalos adatok szerint az aktív fertőzöttek száma így is csökken. A kórházban ápoltak száma január vége óta stagnál, jelenleg 3601 beteg szorul ápolásra, közülük 298-an vannak lélegeztetőgépen.

A védőoltások egyelőre azért nem befolyásolják jelentősen a járványadatokat, mert még csak az emberek kis része, 279 410 fő kapott oltást. A teljes védettséget adó második dózist 101 652 ember kapta meg. Egyelőre nagyrészt az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok, bentlakásos szociális intézmények lakói kaptak vakcinát. Csütörtökön megkezdődött a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál.

Kétféle vakcinát használhatnak

Jelenleg az oltópontokon csak az elsőként engedélyezett nyugati vakcinákat használják, de hamarosan elkezdenek másféle védőoltásokat is beadni.

Szombaton megérkezett az Európai Gyógyszer Ügynökség által engedélyezett oltóanyag, az oxfordi AstraZeneca-vakcina első szállítmánya Magyarországra. Az első szállítmány mintegy 20 ezer ember oltására lesz elegendő, de a kormány összesen 3 millió 270 ezer ember oltására elegendő anyagot rendelt, ami később érkezik meg. A terv szerint ezt a vakcinát a 60 év alatti regisztrált krónikus betegek kapják majd – ennek oka, hogy a vakcina eddigi tesztjeiből még nem derült ki egyértelműen, hogy az idősebb emberek védelmére is alkalmas, bár a fiatalabb oltottaknál 100 százalékos védettséget állapítottak meg.

Már korábban megérkeztek Magyarországra az orosz Szputnyik-V vakcinák. Szentiványi Mátyás az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója az M1-nek adott interjúban azt mondta, az orosz oltóanyaggal akár már jövő héten is meg lehet kezdeni az oltásokat. A magyar hatóságok jelenleg még vizsgálják a szer biztonságosságát és minőségét. Egy, korábban a Lancet orvosi folyóiratban megjelent tanulmány 92 százalékosra becsülte a vakcina hatékonyságát.

Egyre több EU-tag bízik a Szputnyik-V vakcinában
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:23 0:00

Szigorítás Csehországban

Szintén igen magas a fertőzöttség Csehországban, itt szombat reggel 8 559 új fertőzést jelentettek. Emiatt az országban február 14-ig még biztosan érvényben maradnak a veszélyhelyzeti intézkedések, köztük a nem létfontosságú üzletek bezárása, valamint az este 9 és reggel 5 óra közötti kijárási tilalom.

Csehország továbbra is zárva tartja a határait, külföldiek csak üzleti céllal, családi vészhelyzet miatt, vagy tanulmányi célból utazhatnak be.

Újranyitnak Szlovéniában

Ezzel szemben Szlovéniában éppen most enyhítenek a korlátozásokon. A szlovén gazdasági miniszter pénteken jelentette be, hogy az országban a jövő héttől kinyithatnak a 400 négyzetméternél kisebb alapterületű üzletek és szolgáltatók, viszont az alkalmazottakat hetente kell tesztelni az új koronavírusra. Hétfőtől az egész országban kinyithatnak az óvodák, és megkezdődik az oktatás az elemi iskolák első három osztályában.

Péntek este a szlovén kormány visszavonta azt a rendeletét is, amely szerint az ingázó külföldi munkások csak negatív koronavírus-teszttel léphetnek be az országba, és hetente teszteltetniük kell magukat. Az intézkedés egy napig sem volt érvényben. A rendelet már csak azon schengeni övezeti országok állampolgáraira vonatkozik, amelyekben az újonnan megfertőzöttek aránya nagyobb, mint Szlovéniában.

Szlovéniában, a lakosságszámhoz képest viszonylag magas a fertőzöttség, az elmúlt hét napban bőven ezer felett volt az új esetszám. Az országban eddig 3 595 ember halt meg a koronavírus miatt.

Több országban csökken a fertőzésszám

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint a világon 105 387 434 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 2 299 090 a járvány kezdetet óta. Több országban, ahol a legsúlyosabb járvány alakult ki, már csökkenő tendenciát mutat a fertőzésszám és a halálozási adat.

Az Egyesült Államokban január eleje óta mintegty a felére csökkent a napi új esetszám (pénteken 129 592 új fertőzést jelentettek), a halálos áldozatok száma pedig stagnál (3570 beteg halt meg pénteken). Valamivel lassabb csökkenés látható Oroszországban, Brazíliában pedig stagnál az új esetszám (több mint 50 ezer új fertőzött volt pénteken, ami a tavaly decemberi szinthez közeli).

Az Egyesült Királyságban, ahol decemberben súlyos helyzetet okozott a vírus harmadik hulláma, szintén gyorsan javul a helyzet, de még így is a 20 ezret közelíti a héten a napi esetszám. Bár az Angliából eredő, fertőzőbb koronavírus-változat Európa legtöbb államában megjelent, ez egyelőre kevés helyen okozott látható harmadik hullámot. A kivételek között van Spanyolország és Portugália, ahol az elmúlt napokban a legmagasabb fertőzésszámokat jelentették a járvány kezdete óta.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG