Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jól teljesített az AstraZeneca vakcinája az új teszten, de maradtak kérdőjelek


Egy fecskendő cseppjében az Egyesült Királyság zászlaja tükröződik. Az AstraZeneca és Boris Johnson brit miniszterelnök 2021. január 28-án védelmébe vette a gyógyszergyártó cég vakcináját, miután a németek közölték, hogy azt nem szabad 65 évesnél idősebbeknek adni.
Egy fecskendő cseppjében az Egyesült Királyság zászlaja tükröződik. Az AstraZeneca és Boris Johnson brit miniszterelnök 2021. január 28-án védelmébe vette a gyógyszergyártó cég vakcináját, miután a németek közölték, hogy azt nem szabad 65 évesnél idősebbeknek adni.

100 százalékos védettséget nyújt az AstraZeneca két dózisban beadott vakcinája a koronavírus ellen, olvasható a Lancet orvosi folyóiratban megjelent tanulmányban. Korábban ennél gyengébbre becsülték az oltás hatékonyságát, ám időközben kiderült, akkor csak fél dózist kaptak a tesztalanyok.

A neves orvosi lapban publikált eredmények szerint az Oxford Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár közös fejlesztésű vakcinája biztonságos és hatékony a COVID-19 betegség megelőzésére. Az Egyesült Királyságban, Brazíliában és Dél-Afrikában végzett klinikai vizsgálatok során nem tapasztaltak súlyos vagy kórházi ápolást szükségessé tevő megbetegedést a vakcina első dózisának beadása utáni 22. napot követően.

Megelőzheti a vírus tünetmentes átadását

Az eredmények alapján kiderült az is, hogy az első adag beadása után a vakcina hatékonysága 76 százalék, míg a második dózis beadása után gyakorlatilag teljes. Ugyanakkor, ha az orvosok késnek a második dózis beadásával, romlik az oltás hatékonysága. Az adagok közötti időtartam 12 hétre emelése esetén a vakcina hatékonysága csak 82 százalékos.

Az elemzések alapján a vakcina hatékonyan tudja megelőzni a vírus tünetmentes átadását is: a pozitív PRC-tesztek száma 67 százalékkal csökkent az első dózis után, míg a második dózis után a védelem 50 százalékos volt. Ezek az eredmények megerősítik, hogy a vakcina a vírus terjedésére is jelentős befolyással van.

Hatásosak-e a koronavírus mutációi ellen is a vakcinák?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:58 0:00

Egy korábbi klinikai vizsgálat során a vakcina hatékonyságát más készítményekénél (például a Pfizer-Biontech vagy a Moderna védőoltásainál) rosszabbra értékelték: mint később kiderült, ennek az oka az volt, hogy hiba csúszott a tesztelés folyamatába, és az alanyok csak féldózisokat kaptak. Ez alapján a médiában olyan híradások jelentek meg, hogy a vakcina hatékonysága csupán 70,4 százalékos. Ám, ahogy arról később az Al-Jazeera beszámolt, ez az eredmény a csökkentett és a teljes dózis eredményének átlagolásával jött ki. A tesztek alapján egyébként az illetékes brit hatóságok nem ajánlották a fél dózisok alkalmazását.

65 év felett is hatékony?

A Lancetben megjelent tanulmány arra a kérdésre azonban nem ad választ, mennyire hatékony, vagy biztonságos a vakcina 65 év felettiek számára. Pedig épp ez a leginkább vitatott pont az AstraZeneca vakcinája körül. Bár az Európai Unió gyógyszerfelügyelete az egész EU-ban engedélyezte az oltóanyagot, a napokban a német gyógyszerhatóság arra hivatkozva, hogy a fejlesztő túl kevés embert vont be az idősek közül a kutatási mintájába, bejelentette, hogy nem javasolja a 65 év feletti korosztálynak ezt az oltást.

Ugyanezzel az érveléssel a francia és a svéd gyógyszerhatóság is hasonló döntést hozott. Lengyelországban a 60 év felettieknek, Olaszországban és Belgiumban pedig 55 év felett nem javasolják az oltás beadását. Múlt pénteken Emmanuel Macron francia államfő pedig azt is kijelentette, hogy „lényegében hatástalan” a 65 év felettieknél az AstraZeneca készítménye.

Korábban olyan beszámolók is megjelentek, amelyek szerint a 65 év felettiek körében csupán 8 százalékos a védőoltás hatékonysága. Ezt az AstraZeneca határozottan cáfolta, ám a mostani tesztek alapján nem egyértelmű, mennyire hatékony a védőoltás az időseknél. A gyógyszergyár honlapján található közlemény alapján ezt a korcsoportot nem vizsgálták külön, a tesztalanyok egyik csoportjában pedig csak 18 és 65 év közötti emberek kaptak helyet.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG