Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kispórolták a bronzot "a román nemzet szimbólumából"


 2012. május 2-án az akkor újnak számító szobor.
2012. május 2-án az akkor újnak számító szobor.

2012 óta áll a bukaresti Történeti Múzeum bejáratánál egy szokatlanabb bronzszobor Traianus római császárról. Maga szobor is nagy meghökkenést keltett, de miután letört belőle egy darab, kiderült, hogy nem is bronzból készült, hanem csak sárgarézből.

A 65 éves Ioan Bolboreát azzal vádolják, hogy mintegy 3,7 millió euróval (1,3 milliárd forinttal) károsította meg a bukaresti önkormányzatot – adta hírül a rendőrség szóvivője február 15-én.

A "kóbor kutya" farka buktatta le

Az ügy egy eleve híres szobor kapcsán bontakozott ki. 2011-ben készült el Traianus római császár szobra, a bukaresti Történeti Múzeum elé, ezt 2012-ben leplezték le.

Az akkori hírek szerint a szobor fogadtatása meglehetősen negatív volt, a szokatlanabb formája miatt.

A szobor hivatalosan Traianus császárt ábrázolja, a rómaiak szimbólumával, az anyafarkassal. Utóbbihoz egy dák szimbólum, egy sárkányfarok is csatlakozik a farkas feje felől.

A főbb ellenvetéseket talán úgy lehetne összefoglalni, hogy miért levitál egy kóbor kutya a furán fintorgó meztelen férfi előtt? Más megfejtők szerint azért olyan kedvetlen Traianus, miközben állatorvoshoz viszi a kutyáját, mert az ebnek legalább jutott egy sál ebben a szeles időben.

"Soha nem láttam még semmit, ami ennyire groteszk lenne, egy pitbullfejű farkas, aminek gyíkfarka van meg egy daganat a nyakán, és egy olyan fickó hordozza, aki láthatóan kényelmetlenül érzi magát a pucérságától"

-mondta 2012-ben egy arra járó nő a BBC-nek. A múzeum kurátorai is úgy értékelték, hogy az alkotás „kétes művészi minőséget” képvisel.

Többek közt Răzvan Theodorescu, volt kulturális és vallásügyi miniszter viszont megvédte a szobrot, szerinte a román nemzet szimbóluma lett ez a szobor. Egyébként Theodorescu javaslatára állította fel a szobrot Bukarest önkormányzata.

A szobor modelljét Vasile Gorduz mintázta meg, de a szobrász 2008-ban meghalt. Ioan Bolborea feladata ezért az volt, hogy formázza meg ugyanazt bronzból. Vasile Gorduz korábban megcsinálta ezt a szobrot másoknak is, Sevillában és Rómában is látható egy-egy verziója, de utóbbi helyeken nem keltett ekkora feltűnést.

Először 2017-ben merültek fel kétségek az anyaghasználattal kapcsolatban, amikor a szobrot megrongálták. Pontosabban letörték a farkas farkát. A helyreállítási munka során a szakemberek jelezték, hogy az alkotás nem bronzból, hanem sárgarézből készült.

Letört farkú szobor 2017. október 2-án.
Letört farkú szobor 2017. október 2-án.

Ioan Bolboreának viszont több szobra is van Bukarest központjában, például a Nemzeti Színház előtt is.

A Trainaus-szobor után azonban megvizsgálták a művész többi köztéri szobrát is, és tíz másik esetben is kiderült, hogy az előírt bronz helyett egyszerű sárgarezet használt.

Bolborea korábban visszautasította a vádakat, amelyeket „hülyeségnek” nevezett. Most nem nyilatkozott az ügyben.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG